Energetikai Tudástár
AA+ energetikai besorolási osztály

AA+ energetikai besorolási osztály

Írta: Gali András

Tájékoztató oldalunk a 2023-ig használt AA+ energetikai besorolásról.

FONTOS: az AA+ osztály már nincs használatban, helyébe lépett az A+ energetikai besorolás.

Hivatalos megnevezés:
„AA+ Kiemelkedően nagy energiahatékonyságú”

Az AA+ osztály hivatalos elnevezése „Kiemelkedően nagy energiahatékonyságú”, amely jól szemlélteti az energetikai elvárások szerinti megítélését. Az ebbe a kategóriába tartozó ingatlanok rendkívül korszerűek, a tulajdonosnak semmilyen fejlesztési teendője nem lesz az elkövetkező évtizedekben.

Az AA+ osztály megfelel a 2024-től kezdve minden új ingatlanra vonatkozó „közel nulla energiaigény” építésügyi előírásainak. A közel nulla energiaigényű épületek követelményszintje az új épületek építésekor alkalmazandó előírás, amely több energetikai paraméterét is meghatározza az új építésű ingatlanoknak, ilyen a beépíthető nyílászárók minősége, a hőszigetelések mértéke és bizonyos megújuló energiaforrások kötelező alkalmazása. Részletek »

az AA+ energetikai osztály

Mi alapján kapja az AA+ osztályt az ingatlan?

Lakóingatlan akkor kaphatja ezt az osztályt, ha az összesített energetikai jellemző számértéke 40 és 60 közé esik.

Mit jelent ez? Ha az energetikai tanúsító által kiszámolt energiafogyasztási érték 40 és 60 KWh/m²a közé esik, a lakóingatlan AA+ minősítést kap, ha az érték 40-nél alacsonyabb vagy 60-nál magasabb, valamely más kategóriába sorolható.

Összesített energetikai jellemző: az épület egy négyzetméter alapterületére jutó éves energiafogyasztása. Más megfogalmazással: az épület fajlagos primerenergia fogyasztása egy év alatt. Mértékegysége: KWh/m²a (Kilowattóra-per-négyzetméter-év). Az értéket könnyen megtalálja a tanúsítvány összefoglaló előlapján, bal oldalon középen, az "energetikai adatok" alatt. Az ettől eggyel gyengébb kategória: AA, az ettől eggyel jobb és egyben a legmagasabb energetikai kategória: AA++

Mit jelent a dupla betűjelzés?

Jelenleg (2024) dupla betűjelzést alkalmaznak az energiahatékonysági szintek jelölésére. Ennek célja, hogy a minősítés ne legyen összekeverhető a régi, egy betűs rendszerrel, amelyet 2015-ig alkalmaztak. Az egy betűs „A” besorolású és a két betűs „AA+” besorolású épület energiahatékonysága teljesen különböző, mivel a korábban használt skála kevésbé volt szigorú. A régi minősítések az Országos Építésügyi Nyilvántartás weboldalán díjmentesen átkonvertálhatóak az aktuálisra, egy pótlap letöltésével. A tanúsítványok egyébként 5 évig érvényesek, ennek részleteiről külön cikket írtunk, melyet itt olvashat »

Hasonlítsa össze az AA+ osztályt a többi kategóriával

Az alábbiakban egy egyszerű számítással segítünk illusztrálni az energiaosztályok közötti különbséget. Válasszon ki egy besorolást, és megmutatjuk, hány százalék eltérésre számíthat az AA+ kategóriához képest.



A várható rezsiköltségek minimálisak

Bár a magas besorolású ingatlanok energiafogyasztása kvázi minimális, az energetikai tanúsítványban megtalálható, hogy mely energiahordozóból mekkora fogyasztás várható. A rezsiköltségek függnek a lakók szokásaitól is - pl. hány fokra állítják a fűtést, mennyit szellőztetnek, stb. - az átlagos szokások mellett kalkulált adatok megtalálhatók a dokumentum számítási részében.

Milyennek számít ez a kategória energiahatékonysági szempontból?

Ez a kategória kiemelkedően jónak számít, ezen ingatlanok energiahatékonysága rendkívül magas, az üzemeltető minimális rezsiköltségekre számíthat. Az alábbi ábrán a lakóingatlanok energetikai besorolásainak eloszlását ábrázoltuk, amelyből láthatja, a többi osztályhoz képest hogyan szerepel az AA+ kategória. Az országos statisztika azt mutatja, hogy a közelmúltban tanúsított lakóingatlanok alig több, mint 1 százaléka tartozik ebbe a kategóriába.

Az energetikai besorolások megoszlása, AA+ osztály kiemelve

Miért tartozik ennyire kevés ingatlan az AA+ osztályba?

Az AA+ osztály eléréséhez a fentebb tárgyalt összesített energetikai jellemző értéke mellett három speciális követelményt is teljesíteni kell.

  1. Társasházi lakásra csak akkor adható ki ez a minősítés, ha az egész épületre szólóan is készült tanúsítvány, amely eléri legalább a BB kategóriát. Ha az egész épületre vonatkozóan nem áll rendelkezésre tanúsítvány, akkor a CC kategóriánál jobb nem adható, még akkor sem, ha a kiszámított mutatószámok alapján ettől jobbat érdemelne a vizsgált rendeltetési egység.
  2. A második speciális feltétel, hogy az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell fedezni. Ilyen például a napkollektor, napelem, hőszivattyú (az inverteres split klíma is hőszivattyúnak számítható). Ha megújuló energiaforrás nincs telepítve az ingatlanban, csak a CC minősítés adható ki rá, ettől jobb nem.
  3. Egyedi feltételek vonatkoznak az épületgépészetre is. A hőtermelő berendezéseket időjárásfüggő szabályzóval (külső hőmérséklet érzékelő) kell ellátni. A fűtési-hűtési rendszert helyiségenkénti elektronikus szabályzóval kell ellátni. Az AA+ osztályú épületekben a fűtési és hűtési rendszereknek minden helyiséghez, illetve a funkciójukban összeegyeztethető helyiségek zónáihoz saját szabályozó kör van rendelve, elektronikus fali érzékelőkkel / vezérlőkkel.

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a Tudástárban

Miért kaphat rossz minősítést egy ingatlan?
Energetikai tanúsítvány kiszállás nélkül?
Mikor kötelező az energetikai tanúsítvány?
Mikor és mitől lesz hiteles az energetikai tanúsítvány?
"A+++" energetikai besorolási osztály