Energetikai Tudástár
BB energetikai besorolási osztály

BB energetikai besorolási osztály

Írta: Gali András

Tájékoztató oldalunk a 2023-ig használt BB energetikai besorolásról.

FONTOS: a BB osztály már nincs használatban, helyébe lépett a B energetikai besorolás.

Hivatalos megnevezés:
„Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő”

A BB osztály éppen megfelel a 2024-től érvényben lévő „közel nulla energiaigény” építésügyi előírásainak. A közel nulla energiaigényű épületek követelményszintje az új épületek építésekor alkalmazandó előírás, amely több energetikai paraméterét is meghatározza az ingatlanoknak, ilyen a beépíthető nyílászárók minősége, a hőszigetelések mértéke és bizonyos megújuló energiaforrások kötelező alkalmazandósága. Itt olvashat részletesen az új építésű ingatlanok követelményeiről »

Mi a feltétele a BB osztály elérésének?

A BB energetikai osztály

Lakóingatlan akkor kaphatja ezt az osztályt, ha az összesített energetikai jellemző számértéke 81 és 100 közé esik.

Mit jelent ez? Ha az energetikai tanúsító által kiszámolt energiafogyasztási érték 81 és 100 KWh/m²a közé esik, a lakóingatlan BB minősítést kap. Ha az érték 81-nél alacsonyabb, akkor AA » minősítést kap, ha 100-nál magasabb, akkor CC minősítést » kap az ingatlan.

A BB osztály elérésének speciális feltétele is van

A BB osztály eléréséhez az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell fedezni. Ha megújuló energiaforrásból származó energia nincs felhasználva az ingatlanban, BB minősítés nem adható ki. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha nincs meg az előírt 25%-os megújuló energia részarány, akkor az egyel gyengébb, CC kategóriába sorolódik az ingatlan, még akkor is, ha a többi mutatószám alapján ettől jobbat érdemelne. Az alábbi megújuló energiahordozó vehetők figyelembe: tűzifa, biomassza, biomasszából közvetve vagy közvetlenül előállított energia, a biogázok energiája, fapellet, agripellet; nap-, szél-, vízenergia, geotermális, geotermikus, hidrotermikus, légtermikus energia; illetve a távhő is bizonyos esetekben.

Ezt jelenti a dupla betűjelzés

Jelenleg (2024) dupla betűjelzést alkalmaznak az energiahatékonysági szintek jelölésére. Ennek célja, hogy a minősítés ne legyen összetéveszthető a régi, egy betűs rendszerrel, amelyet 2015-ig alkalmaztak. Az egy betűs „B” besorolású és a két betűs „BB” besorolású épület energiahatékonysága teljesen különböző, mivel a korábban használt skála kevésbé volt szigorú. A régi minősítések az Országos Építésügyi Nyilvántartás honlapján díjmentesen átkonvertálhatóak az aktuálisra, egy frissítő előlap letöltésével.

Hasonlítsa össze a BB osztályt a többi kategóriával

Az alábbiakban egy egyszerű számítással segítünk illusztrálni az energiaosztályok közötti különbséget. Válasszon ki egy besorolást, és megmutatjuk, hogy mekkora eltérésre számíthat a BB kategóriához képest.



A várható rezsiköltség alacsony

A BB besorolású épületek rezsiköltsége alacsony. Az energiafogyasztás becsült értéke megtalálható a tanúsítvány számítási részében.

Milyennek számít a BB kategória energiahatékonysági szempontból?

A szerző véleménye szerint kiemelkedően jónak, ezen ingatlanok energiahatékonysága kiemelten magas, az üzemeltető rezsiköltségei alacsonyak. Az alábbi ábrán a lakóingatlanok energetikai besorolásainak eloszlását tudja megnézni, ebből láthatja, a többi osztályhoz képest hogyan szerepel a BB kategória. Az országos statisztika azt mutatja, hogy a közelmúltban tanúsított lakóingatlanok kevesebb mint 3 százaléka tartozik ebbe a kategóriába.

Az energetikai besorolások megoszlása, BB osztály kiemelve

Miért éri el ilyen kevés ingatlan ezt az osztályt?

Társasházi lakásra csak akkor adható a minősítés, ha az egész épületre szólóan is készült tanúsítvány, amely eléri a BB kategóriát. Ha az egész épületre vonatkozóan nem áll rendelkezésre tanúsítvány, akkor a CC kategóriában marad az ingatlan, még akkor is, ha a kiszámított mutatószámok alapján ettől jobbat kaphatna.

A BB osztály eléréséhez az összesített energetikai jellemző értéke mellett a fentebb tárgyalt 25%-os megújuló részarányra vonatkozó követelményt is teljesíteni kell.

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a Tudástárban

Energetikai nyilatkozat Zöld Otthon Programhoz
Mennyibe kerül az energetikai tanúsítvány?
JJ energetikai besorolási osztály
Az energetikai tanúsítványok nyilvántartása
A költségoptimalizált követelményszint