Energetikai Tudástár
HH energetikai besorolási osztály

HH energetikai besorolási osztály

Írta: Gali András

Tájékoztató oldalunk a 2023-ig használt HH energetikai besorolásról.

FONTOS: a HH osztály már nincs használatban, helyébe lépett a H energetikai besorolás.

Hivatalos megnevezés: „HH - Gyenge”

A HH osztály hivatalos elnevezése „Gyenge”, amely jól szemlélteti az energetikai elvárások szerinti megítélését. Az ebbe a kategóriába tartozó ingatlanok magas fogyasztásúak, épületszerkezeteik és épületgépészetük is elavult, általában évtizedek óta nem estek át korszerűsítésen. Jellemzően a 80-as években épült házak tartoznak ide.

Mi a feltétele a HH osztály elérésének?

A HH energetikai besorolás

Lakóingatlan akkor kaphatja ezt az osztályt, ha az összesített energetikai jellemző számértéke 311 és 400 közé esik.

Mit jelent ez? Ha az energetikai tanúsító által kiszámolt energiafogyasztási érték 311 és 400 KWh/m²a közé esik, a lakóingatlan HH minősítést kap. Ha az érték 311-nél alacsonyabb, akkor GG » minősítést kap, ha 400-nál magasabb, akkor II » minősítést kap az ingatlan. Az összesített energetikai jellemző fogalommagyarázata »

Ezért két betűsek a minősítések

Jelenleg (2024) dupla betűjelzést alkalmaznak az energiahatékonysági szintek jelölésére. Ennek célja, hogy a minősítés ne legyen összetéveszthető a régi, egy betűs rendszerrel, amelyet 2015-ig alkalmaztak. Az egy betűs „H” és a két betűs „HH” besorolású épület energiahatékonysága teljesen különböző, mivel a korábban használt skála kevésbé volt szigorú. A régi minősítések az Országos Építésügyi Nyilvántartás weboldalán díjmentesen átkonvertálhatóak az aktuálisra, egy pótlap letöltésével.

Hasonlítsa össze a HH osztályt a többi kategóriával

Az alábbiakban egy egyszerű számítással segítünk illusztrálni az energiaosztályok közötti különbséget. Válasszon ki egy besorolást, és megmutatjuk, hogy mekkora eltérésre számíthat a HH kategóriához képest.



Magas rezsiköltségre számíthat

A rezsiköltségek jelentősen függnek az üzemeltető szokásaitól (pl. hány fokot tart, mennyit szellőztet, mennyi melegvizet használ, stb.), de a HH osztály esetében magas költségekre számíthat. Az energetikai tanúsítványban megtalálható az ingatlan várható fogyasztása energiahordozók szerinti bontásban, átlagos fogyasztási szokások mellett. Érdemes megkeresni az adatokat a dokumentumban.

Milyennek számít a HH kategória energiahatékonysági szempontból?

Elavultnak. Az üzemeltető rezsiköltségei szinte biztosan magasak lesznek, az épület szerkezetei hőhídasak, hőszigetelés nélküliek, az épületgépészeti berendezések rossz hatásfokúak. Az alábbi ábrán a lakóingatlanok energetikai besorolásainak eloszlását tudja megnézni, ebből láthatja, a többi osztályhoz képest hogyan szerepel a HH kategória. Az országos statisztika azt mutatja, hogy a közelmúltban tanúsított lakóingatlanok kb. 14 százaléka tartozik ebbe a kategóriába. Ettől gyengébb besorolást (II és JJ) az ingatlanállomány 16%-a ér el.

Az energetikai besorolások megoszlása, HH osztály kiemelve

Miért tartozik kiemelten sok ingatlan ebbe az osztályba?

A 70-es, 80-as években meglehetősen sok épület épült hasonló technológiával és energetikai színvonallal, B-30-as tégla falazattal, vegyes tűzelésű kazánnal, kapcsolt gerébtokos nyílászárókkal. Ezek az ún. „kockaházak”. A HH osztályba tartozó ingatlanok jelentős részét ezek az épületek adják.

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a Tudástárban

JJ energetikai besorolási osztály
Az energetikai besorolások 2016 előtt
Mit jelent az energetikai tanúsítvány?
Hogy számoljuk az alapterületet?
Mi a jelentős felújítás?