Energetikai Tudástár
A HET szám

A HET szám

Írta: Gali András

Tudja meg, mi a HET szám, hol találja, és hogyan ellenőrizheti!

Hiteles Energetikai Tanúsítvány azonosító szám

A HET szám – avagy Hiteles Energetikai Tanúsítvány szám, a szakvélemény előlapján található egyedi azonosító sorszám. A számot az Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY) egyedileg generálja az adott szakvéleményhez. Az OÉNY-ben bárkinek lehetősége van megkeresni, hogy az adott azonosító kódú tanúsítvány mely ingatlanra szól. Ugyanitt a helyrajzi szám alapján meg tudjuk keresni, hogy az adott ingatlanra készült-e tanúsítvány. Mivel a készítő mérnöknek minden épület esetében kötelező feltölteni az energetikai számítást az OÉNY-be 2013 óta, így visszakereshető módon biztosítva van a tanúsítási rendszer, csalásra gyakorlatilag nincs lehetőség.

Így ellenőrizhető le a HET szám

Az itt hivatkozott e-tanúsítás oldalon » lépjünk be, és a tanúsítványok adatbázisába jutunk. A tanúsítványok lekérdezése az ingatlan címe alapján lehetséges.

Az adásvételi szerződésbe már nem kell beírni

2024 óta nem kell az adásvétel során rögzíteni a HET számot a szerződésben (korábban kellett). A jogszabály azt mondja ki, hogy az energetikai tanúsítványt, vagy annak másolatát be kell mutatni a vevőnek legkésőbb a szerződés aláírásakor, illetve át kell adni neki, legkésőbb a birtokbaadáskor.

Hiteles vagy nem hiteles

Hitelesnek akkor nevezünk egy energetikai tanúsítványt, ha az fel lett töltve az Országos Építésügyi Nyilvántartásba, és egyedi HET kódot kapott. Amíg a tanúsítvány nincs feltöltve, addig nem nevezhető hitelesnek. Ez utóbbit is használják a mérnökök, például tervezett állapotok modellezésére, amikor arra vagyunk kíváncsiak, milyen lesz az épület a korszerűsítő beruházás után. Adásvételhez, bérbeadáshoz és használatbavételhez mindig hiteles tanúsítvány kell. Az alábbi linken megtekinthet egy mintát »

Hogyan szerezhet HET számot?

Hiteles energetikai szakvélemény készíttetésével. HET számot kiadni nem lehetséges a tanúsítás elvégzése nélkül. A számot a kormányzati nyilvántartás adja, miután oda feltöltötték az épületről készült számításokat. Mivel a sorrend nem felcserélhető, így a tanúsítvány elkészítése nélkül lehetetlen előre tudni, hogy milyen HET számot fog kapni a dokumentum. Ajánljuk figyelmébe mérnöki szolgáltatásainkat, az energetikai tanúsítvány árát » azonnal megtekintheti a település megadásával.

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a Tudástárban

GG energetikai besorolási osztály
Energetikai tanúsítvány nyaralóra?
Energetikai tanúsítvány pótlap
Megújuló energiaforrások
Az összesített energetikai jellemző