Energetikai Tudástár
Panel belmagasságok

Panel belmagasságok - házgyári lakások szabad belső magassága

Írta: Gali András

Az alábbiakban a legjellemzőbb belmagasságokat mutatjuk be panel lakások esetén.

A belmagasság általában 2,62 m

A házgyári paneles építéstechnológiával épült lakások szabad belmagassága jellemzően 2,62 m. Plusz-mínusz néhány centiméteres szórás gyakori, a szobán belül mérhető tényleges magasságok 2,60 és 2,64 m között adódnak.

A szintek közötti elválasztó födém 10 vagy 12 cm vastagságú, házgyártól és építési évtől függően. A gyári állapot szerint az alsó födémre néhány milliméteres önterülő kiegyenlítő réteg került, hogy a beton gyártási egyenetlenségeit kiküszöböljék. A kiegyenlítő rétegre közvetlenül ragasztották a linóleumot, illetve szőnyegpadlót. A panelekben eredetileg csak puha burkolatokat alkalmaztak, így gátolva meg a kopogó lépéshangok keletkezését.

Van-e a fentitől eltérő kialakítás?

Az Országos Tanúsító Központ belső statisztikája szerint csak a lakások 10%-ában mérhető a fent tárgyalt 2,62 m-től eltérő magasság. Az egyedi belmagasságnak több oka is lehet, a legjellemzőbb az, hogy az eredeti födémre rábetonoztak/ráburkoltak. Előfordulnak olyan földszinti lakások is, ahol hőszigetelés van a pincefödém fölött, hogy védjen a pince hidegétől, értelemszerűen ez elvesz a lakásból körülbelül tíz centimétert. A legkisebb érték, amelyet a helyszínen valaha mértünk: 2,50 m volt, így nagy biztonsággal kijelenthető, hogy ettől alacsonyabb belmagasságú panel lakás nem létezik Magyarországon. A skála másik véglete a 2,65 m, ettől nagyobb szabad belmagasságot szintén nem mértünk még a helyszínen.

HIRDETÉS

Panel alaprajzokat keres?

Ajánljuk figyelmébe alaprajz adatbázisunkat, ahol szobaszám vagy méret alapján is tud keresni:

Panel alaprajzok »

Népszerű cikkek a Tudástárban

"H" energetikai besorolási osztály
DD energetikai besorolási osztály
Az energetikai tanúsítvány pótlása
Megújuló energiaforrások
Energetikai tanúsítvány kiszállás nélkül?