Energetikai Tudástár
Energetikai tanúsítvány 50 m² alatt?

Energetikai tanúsítvány 50 m² alatt?

Írta: Gali András

Bemutatjuk az 50 négyzetméternél kisebb ingatlanokra vonatkozó tanúsítási szabályokat.

50 m² alatt is kell energetikai tanúsítvány, ha társasházi lakásról van szó

Az előírások szerint 50 négyzetméter alatt is kötelező rendelkezni a tanúsítvánnyal, ha egy nagyobb épület részét képező önálló rendeltetési egységről (lakásról) van szó.

Különálló, 50 m² hasznos alapterület alatt (pl. kis lakóházak esetén) nem kötelező

Az 50 m² alatti kivétel csak azokra az önálló ingatlanokra vonatozik, ahol a teljes épület hasznos alapterülete kisebb, mint 50 négyzetméter. Ebbe a kategóriába jellemzően csak a szabadon álló (szomszédos épülethez nem csatlakozó) családi házak eshetnek.

Az egész épület alapterülete számít

Annak eldöntéséhez, hogy az 50 m² alatti kivétel alkalmazható-e, az egész épület alapterületét kell figyelembe vennünk, lakások esetén tehát az egész társasház hasznos alapterülete a mértékadó. Példa: egy 49 m²-es szabadon álló családi házra nem szükséges a tanúsítvány, de egy 49 m²-es társasházi lakásra igen, hiszen az épület (maga a társasház) nagyobb, mint 50 m². Ha bizonytalan annak eldöntésében, hogy az Ön ingatlanja mentesülhet-e a tanúsítás alól, vegye fel a kapcsolatot az ügyben eljáró ügyvéddel / közjegyzővel.

A jogszabály így rendelkezik

A tanúsításra vonatkozó jogszabály rendelkezései szerint el kell készíttetni az energetika tanúsítványt, ha az ingatlant eladják vagy bérbe adják. A hivatalos megfogalmazás szerint a rendelet hatálya nem terjed ki: „az önálló, más épülethez nem csatlakozó, 50 m²-nél kisebb hasznos alapterületű épületre”. A hasznos alapterület » kiszámításáról a hivatkozott cikkben tudhat meg többet.

További népszerű cikkek a Tudástárban

Mennyibe kerül az energetikai tanúsítvány?
DD energetikai besorolási osztály
GG energetikai besorolási osztály
"G" energetikai besorolási osztály
"A++" energetikai besorolási osztály