Energetikai Tudástár
Energetikai besorolások táblázata: 2024

Energetikai besorolások táblázata: 2024

Írta: Gali András

Az alábbi táblázatban bemutatjuk, milyen energetikai minősítések használatosak.

Az aktuális energetikai minősítési osztályok táblázata

A+++
A++
A+
A
B
C
D
E
F
G
H
I

Az mellékelt táblázatban láthatja a jelenleg (2024) érvényes besorolási osztályokat. Ha egy adott besorolásra részletesebben is kíváncsi, kattintson a táblázatra!

A jelenlegi skála 12 féle betűjelzést alkalmaz, a négy legjobb (A) kategória felel meg az új épületekre vonatkozó követelményeknek. A régi energetikai osztályokról » a hivatkozásra kattintva olvashat részletesen.

Magyarázat az energetikai osztályokhoz

A+++ Nulla fűtési fogyasztású épületek, amelyeknek az energiamérlege zérus, azaz az energiafogyasztásuk teljes mértékben fedezve van helyben termelt megújuló energiával.
A++ Alig mérhető energiaigényű, passzívházakhoz hasonló energiahatékonyságú, új vagy újszerű épületek.
A+ A közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményt túlteljesítő épületek. Kiemelkedő energiahatékonyság, nagyon alacsony fogyasztás.
A A közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményt teljesítő épületek. Az új épületekre vonatkozó követelményszint.
B A legújabb követelményszintet már el nem érő, ugyanakkor még energiahatékonynak mondható, korszerű épületek.
C Gazdaságosan üzemeltethető, alacsony fogyasztású épületek a közelmúltban építve vagy korszerűsítve.
D Még viszonylag kedvező energiafogyasztásúnak mondható épületek, amelyek már nem tartoznak a legkorszerűbbek közé, energetikai felújításra szorul egy-két szerkezetük.
E Ezen ingatlanok energiahatékonysága már nem számít magasnak, ugyanakkor túlságosan elavultnak sem. A tulajdonosnak számítania kell energetikai felújítási feladatokra a jövőben, de ezek általánosan nem azonnali sürgősségűek.
F Ezek az épületek már nem számítanak korszerűnek, ugyanakkor még energiapazarlónak sem. A tulajdonosnak számítania kell energetikai felújítási feladatokra a közeljövőben, vagy viselnie a jelenlegi állapot energiafogyasztásának költségeit.
G Ezen ingatlanok energiahatékonysága már semmilyen szempontból sem megfelelő, az épületszerkezetek és az épületgépészet is nagy eséllyel elavult, az üzemeltető rezsiköltségei magasak. A tulajdonosnak számítania kell energetikai felújítási feladatokra a közeljövőben.
H Jellemzően évtizedekkel ezelőtt épült házak tartoznak ide, amelyek általában nem estek át semmilyen korszerűsítésen. Elavult épületszerkezetek és magas fogyasztású gépészeti berendezések.
I A legrosszabb, leginkább energiapazarló kategória. Ezeknek az épületeknek minden épületszerkezetei és épületgépészeti berendezései is súlyosan elavultak, sürgősen felújításra szorulnak.

Népszerű cikkek a Tudástárban

Energetikai besorolások táblázata: 2024
Mit jelent az energetikai tanúsítvány?
Ki készíthet energetikai tanúsítványt?
Energetikai követelmények 2024
AA++ energetikai besorolási osztály