Energetikai Tudástár
AA++ energetikai besorolási osztály

AA++ energetikai besorolási osztály

Írta: Gali András

Tájékoztató oldalunk a 2023-ig használt AA++ energetikai besorolásról.

FONTOS: az AA++ osztály már nincs használatban, helyébe lépett az A++ energetikai besorolás.

Hivatalos megnevezés: „AA++ Minimális energiaigényű”

Az AA++ a legmagasabb energetikai besorolási osztály Magyarországon, amelyet a tanúsított ingatlanok kevesebb, mint fél százaléka ér el.

Hivatalos elnevezése „Minimális energiaigényű”. Ezen ingatlanok üzemben tartási költségei, a mai technikai megoldások mellett, az elérhető legalacsonyabbak. Az ebbe a kategóriába tartozó ingatlanok messze túlteljesítik a „közel nulla energiaigény” építésügyi energetikai előírásait. „A közel nulla energiaigényű épületek követelményszintje” az új épületek építésekor alkalmazandó előírás, amely több paraméterét is meghatározza az új építésű ingatlanoknak, ilyen pl. a beépíthető nyílászárók minősége, a hőszigetelések mértéke és bizonyos megújuló energiaforrások kötelező alkalmazandósága.

az AA++ energetikai osztály

Mi a feltétele az AA++ osztály elérésének?

Lakóingatlan akkor kaphatja ezt az osztályt, ha az összesített energetikai jellemző számértéke 40-nél alacsonyabb.

Mit jelent ez? Ha az energetikai tanúsító által kiszámolt energiafogyasztási érték 40 KWh/m²a alatti, a lakóingatlan AA++ minősítést kaphat.

Az ettől eggyel gyengébb kategória: AA+

Mit jelent a dupla betűjelzés?

Jelenleg (2024) dupla betűjelzést alkalmaznak az energiahatékonysági szintek jelölésére. Ennek célja, hogy a minősítés ne legyen összetéveszthető a régi, egy betűs rendszerrel, amelyet 2015-ig alkalmaztak. Az egy betűs „A+” besorolású és a két betűs „AA++” besorolású épület energiahatékonysága teljesen különböző, mivel a korábban használt skála kevésbé volt szigorú. A régi minősítések az Országos Építésügyi Nyilvántartás weboldalán díjmentesen átkonvertálhatóak az aktuálisra, egy pótlap letöltésével. A tanúsítványok egyébként öt évig érvényesek », ennek részleteiről a hivatkozott cikkben olvashat.

Itt hasonlíthatja össze az AA++ osztályt a többi kategóriával

Az alábbiakban egy egyszerű számítással segítünk összehasonlítani az energiaosztályokat. Válasszon ki egy besorolást, és megmutatjuk az AA++ kategóriához viszonyított százalékos eltérést.



A várható rezsiköltségek elenyészőek

Bár a legmagasabb besorolású ingatlanok energiafogyasztása kvázi nulla, az energetikai tanúsítványban megtalálható, hogy a besorolás alapján melyik energiahordozóból mekkora fogyasztás várható. A rezsiköltségek jelentősen függnek a lakók szokásaitól is - pl. hány fokra állítják a fűtést, mennyit szellőztetnek, stb. - az átlagos szokások mellett kalkulált adatok megtalálhatók a dokumentum számítási részében.

Milyennek számít az AA++ kategória energiahatékonysági szempontból?

Ez a legmagasabb elérhető kategória, ennek megfelelően a technikailag elérhető legmagasabb energiahatékonysági színvonalat reprezentálja. Az alábbi ábrán a lakóingatlanok energetikai besorolásainak eloszlását tudja megnézni, ebből láthatja, a többi osztályhoz képest hogyan szerepel az AA++ kategória. Az országos statisztika azt mutatja, hogy a közelmúltban tanúsított lakóingatlanok 0,4 százaléka tartozik ebbe a kategóriába.

Az energetikai besorolások megoszlása, AA++ osztály kiemelve

Miért éri el ilyen kevés ingatlan ezt az osztályt?

Az AA++ osztály eléréséhez az összesített energetikai jellemző értéke mellett az alábbi három speciális követelményt is teljesíteni kell. Ha az alábbiak bármelyike nem teljesül, CC-nél jobb minősítés nem adható ki.

  1. Társasházi lakásra csak akkor adható AA++ minősítés, ha az egész épületre szólóan is készült tanúsítvány, amely eléri legalább a BB kategóriát. Ha az egész épületre vonatkozóan nem áll rendelkezésre tanúsítvány, akkor a CC kategóriában marad a lakás, még akkor is, ha a kiszámított mutatószámok alapján ettől jobbat kaphatna. Ez a feltétel az oka, hogy a CC kategóriába aránytalanul sok ingatlan sorolódik.
  2. A második speciális feltétel, hogy az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell fedezni. Ilyen például a napkollektor, napelem, hőszivattyú (az inverteres split klíma is hőszivattyúnak számít). Ha megújuló energiaforrású gépészet nincs telepítve az ingatlanban, CC-nél jobb minősítés nem adható ki.
  3. Az épületgépészetre is feltételek vonatkoznak. A fűtési-hűtési rendszert helyiségenkénti elektronikus szabályzóval kell ellátni. Az AA++ osztályú épületekben a fűtési és hűtési rendszereknek minden helyiséghez, illetve a funkciójukban összeegyeztethető helyiségek zónáihoz saját szabályozó kör van rendelve, elektronikus fali érzékelőkkel / vezérlőkkel. A hőtermelő berendezéseket időjárásfüggő szabályzóval (külsőhőmérséklet-érzékelő) szerelik.

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a Tudástárban

Milyen vastagon hőszigeteljünk?
"C" energetikai besorolási osztály
Energetikai tanúsítványok lekérdezése
Megújuló energiaforrások
Az energetikai tanúsítvány letöltése