Blog
AA++ energetikai besorolási osztály

AA++ energetikai besorolási osztály

Írta: Gali András

Az alábbiakban részletesen megismerheti az AA++ energetikai besorolást, és az elérésének feltételeit.

Hivatalos megnevezés: „AA++ Minimális energiaigényű”

Az AA++ a legmagasabb energetikai besorolási osztály Magyarországon, amelyet a tanúsított ingatlanok kevesebb, mint fél százaléka ér el.

Hivatalos elnevezése „Minimális energiaigényű”. Ezen ingatlanok üzemben tartási költségei, a mai technikai megoldások mellett, az elérhető legalacsonyabbak. Az ebbe a kategóriába tartozó ingatlanok messze túlteljesítik a 2019-től kezdődően általánosan érvényben lévő „közel nulla energiaigényre” vonatkozó építésügyi előírásokat. „A közel nulla energiaigényű épületek követelményszintje” az új épületek építésekor alkalmazandó előírás, amely több paraméterét is meghatározza az újépítésű ingatlanoknak, ilyen a beépíthető nyílászárók minősége, a hőszigetelések mértéke, és bizonyos megújuló energiaforrások kötelező alkalmazandósága.

az AA++ energetikai osztály

Mi a feltétele az AA++ osztály elérésének?

Lakóingatlan akkor kaphatja ezt az osztályt, ha az összesített energetikai jellemző számértéke 40-nél alacsonyabb.

Mit jelent ez? Ha az energetikai tanúsító által kiszámolt energiafogyasztási érték 40 KWh/m²a alatti, a lakóingatlan AA++ minősítést kaphat.

Az ettől eggyel gyengébb kategória: AA+

Mit jelent a dupla betűjelzés?

Jelenleg (2019) dupla betűjelzést alkalmaznak az energiahatékonysági szintek jelölésére. Ennek célja, hogy a minősítés ne legyen összetéveszthető a régi, egy betűs rendszerrel, amelyet 2015-ig alkalmaztak. Az egy betűs „A+” besorolású és a két betűs „AA++” besorolású épület energiahatékonysága teljesen különböző, mivel a korábban használt skála kevésbé volt szigorú. A régi minősítések az Országos Építésügyi Nyilvántartás weboldalán díjmentesen átkonvertálhatóak az aktuálisra, egy pótlap letöltésével. A tanúsítványok egyébként tíz évig érvényesek », ennek részleteiről a hivatkozott cikkben olvashat.

Itt hasonlíthatja össze az AA++ osztályt a többi kategóriával

Az alábbiakban egy egyszerű számítással segítünk összehasonlítani az energiaosztályokat. Válasszon ki egy besorolást, és megmutatjuk az AA++ kategóriához viszonyított százalékos eltérést.Becsülje meg a várható rezsiköltségeket

Az alábbiakban segítünk megbecsülni, hogy az energetikai besorolás és az ingatlan alapterülete alapján mennyi lesz az éves energiaszámla. A becsült érték átlagos fogyasztási szokások mellett érvényes, a valóságban mért adatok eltérőek lehetnek.Milyennek számít az AA++ kategória energiahatékonysági szempontból?

Ez a legmagasabb elérhető kategória, ennek megfelelően a technikailag elérhető legmagasabb energiahatékonysági színvonalat reprezentálja. Az alábbi ábrán a lakóingatlanok energetikai besorolásainak eloszlását tudja megnézni, ebből láthatja, a többi osztályhoz képest hogyan szerepel az AA++ kategória. Az országos statisztika azt mutatja, hogy a közelmúltban tanúsított lakóingatlanok 0,4 százaléka tartozik ebbe a kategóriába.

Az energetikai besorolások megoszlása, AA++ osztály kiemelve

Miért éri el ilyen kevés ingatlan ezt az osztályt?

Az AA++ osztály eléréséhez az összesített energetikai jellemző értéke mellett két speciális követelményt is teljesíteni kell. Társasházi lakásra csak akkor adható ki a minősítés, ha az egész épületre szólóan is készült tanúsítvány, amely eléri legalább a BB kategóriát. Ha az egész épületre vonatkozóan nem áll rendelkezésre tanúsítvány, akkor a CC kategóriában marad az ingatlan, még akkor is, ha a kiszámított mutatószámok alapján ettől jobbat kaphatna. A másik speciális feltétel, hogy az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell fedezni, ilyen például a napkollektor, napelem, hőszivattyú. Ha megújuló energiaforrású gépészet nincs telepítve az ingatlanban, CC-nél jobb minősítés nem adható ki. A fenti feltételek okozzák, hogy a CC kategóriába aránytalanul sok ingatlan sorolódik.

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a blogon

Kazáncsere kondenzációs készülékre
Mikor kötelező és mikor nem kell az energetikai tanúsítvány?
JJ energetikai besorolási osztály
Panel belmagasságok
Az energetikai tanúsítvány érvényessége