Blog
BB energetikai besorolási osztály

BB energetikai besorolási osztály

Írta: Gali András

Az alábbiakban részletesen megismerheti a BB energetikai besorolást, és az elérésének feltételeit.

Hivatalos megnevezés:
„Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő”

A BB osztály éppen megfelel a 2019-től kezdve általánosan érvényben lévő „közel nulla energiaigényre” vonatkozó építésügyi előírásoknak. „A közel nulla energiaigényű épületek követelményszintje” az új épületek építésekor alkalmazandó előírás, amely több energetikai paraméterét is meghatározza az újépítésű ingatlanoknak, ilyen a beépíthető nyílászárók minősége, a hőszigetelések mértéke, és bizonyos megújuló energiaforrások kötelező alkalmazandósága.

Mi a feltétele a BB osztály elérésének?

A BB energetikai osztály

Lakóingatlan akkor kaphatja ezt az osztályt, ha az összesített energetikai jellemző számértéke 81 és 100 közé esik.

Mit jelent ez? Ha az energetikai tanúsító által kiszámolt energiafogyasztási érték 81 és 100 KWh/m²a közé esik, a lakóingatlan BB minősítést kap. Ha az érték 81-nél alacsonyabb, akkor AA » minősítést kap, ha 100-nál magasabb, akkor CC minősítést » kap az ingatlan.

Fogalommagyarázat - Összesített energetikai jellemző: az épület egy négyzetméter alapterületére jutó éves energiafogyasztása. Más megfogalmazással: az épület fajlagos primerenergia fogyasztása egy év alatt. Mértékegysége: KWh/m²a (Kilowattóra-per-négyzetméter-év). Az értéket könnyen megtalálja a tanúsítvány összefoglaló előlapján, bal oldalon középen, az "energetikai adatok" alatt.

Ezt jelenti a dupla betűjelzés

Jelenleg (2019) dupla betűjelzést alkalmaznak az energiahatékonysági szintek jelölésére. Ennek célja, hogy a minősítés ne legyen összetéveszthető a régi, egy betűs rendszerrel, amelyet 2015-ig alkalmaztak. Az egy betűs „B” besorolású és a két betűs „BB” besorolású épület energiahatékonysága teljesen különböző, mivel a korábban használt skála kevésbé volt szigorú. A régi minősítések az Országos Építésügyi Nyilvántartás honlapján díjmentesen átkonvertálhatóak az aktuálisra, egy frissítő előlap letöltésével.

Hasonlítsa össze a BB osztályt a többi kategóriával

Az alábbiakban egy egyszerű számítással segítünk illusztrálni az energiaosztályok közötti különbséget. Válasszon ki egy besorolást, és megmutatjuk, hogy mekkora eltérésre számíthat a BB kategóriához képest.Becsülje meg a várható rezsiköltségeket

Az alábbiakban megnézheti, hogy az energetikai besorolás és az ingatlan alapterülete alapján mennyi lesz az éves energiaszámla, a jelenlegi (2019) energiaárak mellett. A becsült érték a fűtés mellett tartalmazza a használati meleg víz készítés energiaigényét is, átlagos fogyasztási szokások mellett.Milyennek számít a BB kategória energiahatékonysági szempontból?

A szerző szubjektív véleménye szerint kiemelkedően jónak, ezen ingatlanok energiahatékonysága kiemelten magas, az üzemeltető rezsiköltségei alacsonyak. Az alábbi ábrán a lakóingatlanok energetikai besorolásainak eloszlását tudja megnézni, ebből láthatja, a többi osztályhoz képest hogyan szerepel a BB kategória. Az országos statisztika azt mutatja, hogy a közelmúltban tanúsított lakóingatlanok alig több, mint 1 százaléka tartozik ebbe a kategóriába.

Az energetikai besorolások megoszlása, BB osztály kiemelve

Miért éri el ilyen kevés ingatlan ezt az osztályt?

A BB osztály eléréséhez az összesített energetikai jellemző értéke mellett két speciális követelményt is teljesíteni kell. Társasházi lakásra csak akkor adható a minősítés, ha az egész épületre szólóan is készült tanúsítvány, amely eléri a BB kategóriát. Ha az egész épületre vonatkozóan nem áll rendelkezésre tanúsítvány, akkor a CC kategóriában marad az ingatlan, még akkor is, ha a kiszámított mutatószámok alapján ettől jobbat kaphatna. A másik speciális feltétel, hogy az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell fedezni, ilyen például a napkollektor, napelem, hőszivattyú. Ha megújuló energiaforrású gépészet nincs telepítve az ingatlanban, CC-nél jobb minősítés nem adható ki.

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a blogon

Energetikai tanúsítvány nyaralóra?
Hogy számoljuk az alapterületet?
Az energetikai tanúsítványok rögzítése
Energetikai tanúsítvány kiszállás nélkül?
Panel belmagasságok