Energetikai Tudástár
EE energetikai besorolási osztály

EE energetikai besorolási osztály

Írta: Gali András

Tájékoztató oldalunk a 2023-ig használt EE energetikai besorolásról.

FONTOS: az EE osztály már nincs használatban, helyébe lépett az E energetikai besorolás.

Hivatalos megnevezés: „EE - Átlagosnál jobb”

Az EE osztály hivatalos elnevezése „Átlagosnál jobb”, amely jól szemlélteti az ingatlanállomány minőségéhez viszonyított megítélését. Az ebbe a kategóriába tartozó ingatlanok jellemzően a 2000-es években épültek, energiahatékonyságuk már nem elégíti ki teljesen a mai elvárásokat, ugyanakkor energiapazarlónak sem számítanak.

Mi a feltétele az EE osztály elérésének?

A EE energetikai osztály

Lakóingatlan akkor kaphatja ezt az osztályt, ha az összesített energetikai jellemző számértéke 161 és 200 közé esik.

Mit jelent ez? Fogalommagyarázat itt » Ha az energetikai tanúsító által kiszámolt energiafogyasztási érték 161 és 200 KWh/m²a közé esik, a lakóingatlan EE minősítést kap. Ha az érték 161-nél alacsonyabb, akkor DD minősítést kap, ha 200-nál magasabb, akkor FF energiaosztályt kap az ingatlan.

Mit jelent a dupla betűjelzés?

Jelenleg (2024) dupla betűjelzést alkalmaznak az energiahatékonysági szintek jelölésére. Ennek célja, hogy a minősítés ne legyen összetéveszthető a régi, egy betűs rendszerrel, amelyet 2015-ig alkalmaztak. Az egy betűs „E” besorolású és a két betűs „EE” besorolású épület energiahatékonysága teljesen különböző, mivel a korábban használt skála kevésbé volt szigorú. A régi minősítések az Országos Építésügyi Nyilvántartás weboldalán díjmentesen átkonvertálhatóak az aktuálisra, egy frissítő előlap letöltésével.

Hasonlítsa össze az EE energiaosztályt a többi kategóriával

Az alábbiakban egy egyszerű számítással segítünk illusztrálni az energiaosztályok közötti különbséget. Válasszon ki egy besorolást, és megmutatjuk, hogy mekkora eltérésre számíthat az EE kategóriához képest.



Becsülje meg a várható rezsiköltségeket

Az energetikai tanúsítványban megtalálható, hogy a besorolás alapján mennyi lesz az éves energiafogyasztás. Bár a rezsiköltségek jelentősen függnek az üzemeltető szokásaitól is - pl. hány fokot tart, mennyit szellőztet, mennyi melegvizet használ, stb. - mindenképp érdemes megkeresni az adatokat a dokumentumban.

Milyennek számít az EE kategória energiahatékonysági szempontból?

A szerző véleménye szerint átlagosan megfelelőnek, ezen ingatlanok energiahatékonysága már nem számít korszerűnek, ugyanakkor súlyosan elavultnak sem. Gyakran tartoznak ebbe a kategóriába részlegesen korszerűsített ingatlanok, például ahol kazáncsere, nyílászárócsere történt, ugyanakkor megmaradtak elavult épületszerkezetek is.

Az alábbi ábrán a lakóingatlanok energetikai besorolásainak eloszlását tudja megnézni, ebből láthatja, a többi osztályhoz képest hogy szerepel az EE kategória. Az országos statisztika azt mutatja, hogy a közelmúltban tanúsított lakóingatlanok 13 százaléka tartozik ebbe a kategóriába. Az ingatlanok kb. 32%-a kap ettől jobb minősítést, 55%-a pedig rosszabbat.

Az energetikai besorolások megoszlása, EE osztály kiemelve

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a Tudástárban

Milyen vastagon hőszigeteljünk?
Energetikai követelmények 2024
Mióta kötelező az energetikai tanúsítvány?
Energetikai tanúsítványok lekérdezése
Az összesített energetikai jellemző