Energetikai Tudástár
Energetikai tanúsítványok lekérdezése

Energetikai tanúsítványok lekérdezése

Írta: Gali András

Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan tudja lekérdezni az energetikai tanúsítvány nyilvános információit.

A lekérdezés az OÉNY hivatalos kormányzati oldalán lehetséges

A hiteles energetikai tanúsítványok adatbázisát az Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY) üzemelteti. Ez az adatbázis minden tanúsítványt tartalmaz, amelyek Magyarországon készültek 2013 óta.

A lekérdezés hivatalos OÉNY oldalát itt tudja megnyitni »

A fent hivatkozott oldalon a cím alapján tud keresni.

Lekérdezés cím alapján

Ha cím alapján keres, a hivatkozott oldalon töltse ki a település mezőt, adja meg a közterület nevét (utca) és a házszámot. A házszám megadása nem kötelező, ha ezt a mezőt üresen hagyja, az összes minősítés megjelenik, amely az adott utcában készült.

Mi a teendő, ha nem található meg a keresett energetikai tanúsítvány?

Ha a keresett energetikai tanúsítvány nem található meg az eredménylistában, annak két magyarázata lehet, az egyik: hogy a keresési feltételeket rosszul adunk meg (pl. rosszul írtuk a címet), tehát a tanúsítvány létezik, csak a kereséssel nem találtunk rá; a másik, hogy nem készült az ingatlanra hitelesített szakvélemény. Utóbbi esetben készségesen elkészítjük Önnek, az alábbiakban tekintheti meg ajánlatunkat.

Bizonytalan a saját tanúsítványa hitelességében?

Általánosan kijelenthető, hogy ha a keresett tanúsítvány megtalálható az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatbázisában, akkor a szakvélemény biztosan hiteles. Az adatbázisba csak a megfelelő jogosultsággal rendelkező mérnököknek van lehetőségük feltölteni szakvéleményeket, így gyakorlatilag kizárható, hogy hamisított dokumentum kerüljön fel oda. Amennyiben a szakvélemény nem található meg az adatbázisban, mindenképp érdemes érdeklődnie ennek okáról, vagy annál a tulajdonosnál, aki átadta Önnek a dokumentumot, vagy közvetlenül a készítő mérnöknél.

Szoktak-e trükközni a hitelességgel?

Az Országos Tanúsító Központ hosszú ideje van jelen a tanúsítási piacon, és úgy tapasztaljuk, hogy a csalások rendkívül ritkák, a hitelességgel kapcsolatban szinte elenyésző számban történnek visszaélések.

Statisztikai lekérdezések

Az országban kiadott besorolási osztályok statisztikai megoszlása itt kérdezhető le a "Tanúsított ingatlanok megoszlása" szövegre kattintva. Ez az oldal akkor lehet hasznos, ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy a saját ingatlanunk milyennek számít a többi tanúsított ingatlanhoz képest.

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a Tudástárban

A közel nulla energiaigény követelményszintje
Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY)
"A+++" energetikai besorolási osztály
CC energetikai besorolási osztály
"D" energetikai besorolási osztály