Blog
Energetikai tanúsítványok lekérdezése

Energetikai tanúsítványok lekérdezése

Írta: Gali András

Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan tudja lekérdezni az energetikai tanúsítvány nyilvános információit.

A lekérdezés az OÉNY hivatalos kormányzati oldalán lehetséges

A hiteles energetikai tanúsítványok adatbázisát az Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY) üzemelteti. Ez az adatbázis minden tanúsítványt tartalmaz, amelyek Magyarországon készültek 2013 óta.

A lekérdezés hivatalos OÉNY oldalát itt tudja megnyitni »

A fent hivatkozott oldalon kétféle módon tud keresni: cím / helyrajzi szám alapján, illetve a tanúsítvány HET azonosító száma alapján.

Lekérdezés cím alapján

Ha cím alapján keres, a hivatkozott oldalon töltse ki a település mezőt, adja meg a közterület nevét (utca) és a házszámot. A házszám megadása nem kötelező, ha ezt a mezőt üresen hagyja, az összes minősítés megjelenik, amely az adott utcában készült. Helyrajzi szám megadása nem kötelező, ha nem áll rendelkezésre, akkor is megtalálható a szakvélemény.

Lekérdezés HET szám alapján

A HET azonosító szám » az energetikai tanúsítvány jobb felső sarkában található egyedi sorszám, részletes leírását a hivatkozásra kattintva érheti el. A kereséshez csak meg kell adnia a számot, a fent hivatkozott OÉNY oldalon.

Mi a teendő, ha nem található meg a keresett tanúsítvány

Ha a keresett tanúsítvány nem található meg az eredménylistában, annak két magyarázata lehet, az egyik: hogy nem készült az ingatlanra hitelesített szakvélemény, a másik: hogy a keresési feltételeket rosszul aduk meg (pl. rosszul írtuk a címet / helyrajzi számot / HET számot), tehát a tanúsítvány létezik, csak a kereséssel nem találtunk rá.

Bizonytalan a saját tanúsítványa hitelességében?

Általánosan kijelenthető, hogy ha a keresett tanúsítvány megtalálható az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatbázisában, akkor a szakvélemény biztosan hiteles. Az adatbázisba csak a megfelelő jogosultsággal rendelkező mérnököknek van lehetőségük feltölteni szakvéleményeket, így gyakorlatilag kizárható, hogy hamisított dokumentum kerüljön fel oda. Amennyiben a szakvélemény nem található meg az adatbázisban, mindenképp érdemes érdeklődnie ennek okáról, vagy annál a tulajdonosnál, aki átadta Önnek a dokumentumot, vagy közvetlenül a készítő mérnöknél.

Szoktak-e trükközni a hitelességgel?

Az Országos Tanúsító Központ hosszú ideje van jelen a tanúsítási piacon, ezen időszak alatt úgy tapasztaltuk, hogy a csalások rendkívül ritkák, a hitelességgel kapcsolatban szinte elenyésző számban történnek visszaélések.

Statisztikai lekérdezések

Az országban kiadott besorolási osztályok statisztikai megoszlása itt kérdezhető le a "Tanúsított ingatlanok megoszlása" szövegre kattintva. Ez az oldal akkor lehet hasznos, ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy a saját ingatlanunk milyennek számít a többi tanúsított ingatlanhoz képest.

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a blogon

Energetikai tanúsítványok lekérdezése
Mennyibe kerül az energetikai tanúsítvány?
Mikor kötelező az energetikai tanúsítvány?
Kötelező hőszigetelési vastagságok 2021-ben
Kerüljük el az energetikai felújítás buktatóit!