Blog
Energetikai tanúsítványok lekérdezése

Energetikai tanúsítványok lekérdezése

Írta: Gali András

Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan tudja lekérdezni az energetikai tanúsítvány nyilvános információit.

A lekérdezés az OÉNY hivatalos kormányzati oldalán lehetséges

A hiteles energetikai tanúsítványok adatbázisát az Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY) üzemelteti. Ez az adatbázis minden tanúsítványt tartalmaz, amelyek Magyarországon készültek 2013 óta.

A lekérdezés hivatalos OÉNY oldalát itt tudja megnyitni »

A fent hivatkozott oldalon kétféle módon tud keresni: cím / helyrajzi szám alapján, illetve a tanúsítvány HET azonosító száma alapján.

Lekérdezés cím alapján

Ha cím alapján keres, a hivatkozott oldalon töltse ki a település mezőt, adja meg a közterület nevét (utca) és a házszámot. A házszám megadása nem kötelező, ha ezt a mezőt üresen hagyja, az összes minősítés megjelenik, amely az adott utcában készült. Helyrajzi szám megadása nem kötelező, ha nem áll rendelkezésre, akkor is megtalálható a szakvélemény.

Lekérdezés HET szám alapján

A HET azonosító szám » az energetikai tanúsítvány jobb felső sarkában található egyedi sorszám, részletes leírását a hivatkozásra kattintva érheti el. A kereséshez csak meg kell adnia a számot, a fent hivatkozott OÉNY oldalon.

Mi a teendő, ha nem található meg a keresett tanúsítvány

Ha a keresett tanúsítvány nem található meg az eredménylistában, annak két magyarázata lehet, az egyik: hogy nem készült az ingatlanra hitelesített szakvélemény, a másik: hogy a keresési feltételeket rosszul aduk meg (pl. rosszul írtuk a címet / helyrajzi számot / HET számot), tehát a tanúsítvány létezik, csak a kereséssel nem találtunk rá.

Részletesebb információk lekérdezése a tanúsítványról, a helyrajzi szám alapján

Az alábbi OÉNY oldalon részletesebb információkat is lekérdezhetünk az energetikai tanúsítványokról, ha rendelkezésünkre áll a helyrajzi szám.

Hivatalos OÉNY oldal » keresés helyrajzi szám szerint!

Hasznos tudni, hogy a helyrajzi szám mindig csak az adott településen belül jelent egyedi számot, mivel a számokat sorban osztják ki a helyi földhivatalhoz tartozó telkekre. Ennek megfelelően a helyrajzi szám csak az adott település nevével együtt értelmezhető. Hasznos tipp a tanúsítási adatbázisban keresgélőknek, hogy a helyrajzi szám kideríthető önmagában a cím alapján is, ha a fentebb hivatkozott OÉNY oldalon megtaláljuk az adott ingatlanhoz tartozó tanúsítvány adatait.

Ha helyrajzi szám alapján keresünk, a találati eredmények mutatni fogják az adott ingatlanra készült szakvéleményeket, amelyek alatt a ”Részletes adatok megtekintése" linkre kattintva megnyithatjuk a szakvélemény nyilvános információit (HET szám, készítés dátuma, készítő mérnök neve és jogosultsági száma, épület rendeltetése, elért energetikai besorolás). A dokumentum letöltésére sajnos nincs lehetőség, maga a tanúsítvány nem nyilvános, ennek beszerzése csak a készítő mérnökön keresztül lehetséges.

Bizonytalan a saját tanúsítványa hitelességében?

Általánosan kijelenthető, hogy ha a keresett tanúsítvány megtalálható az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatbázisában, akkor a szakvélemény biztosan hiteles. Az adatbázisba csak a megfelelő jogosultsággal rendelkező mérnököknek van lehetőségük feltölteni szakvéleményeket, így gyakorlatilag kizárható, hogy hamisított dokumentum kerüljön fel oda. Amennyiben a szakvélemény nem található meg az adatbázisban, mindenképp érdemes érdeklődnie ennek okáról, vagy annál a tulajdonosnál, aki átadta Önnek a dokumentumot, vagy közvetlenül a készítő mérnöknél.

Szoktak-e trükközni a hitelességgel?

Az Országos Tanúsító Központ hosszú ideje van jelen a tanúsítási piacon, ezen időszak alatt úgy tapasztaltuk, hogy a csalások rendkívül ritkák, a hitelességgel kapcsolatban szinte elenyésző számban történnek visszaélések.

Statisztikai lekérdezések

Az országban kiadott besorolási osztályok statisztikai megoszlása itt kérdezhető le a "Tanúsított ingatlanok megoszlása" szövegre kattintva. Ez az oldal akkor lehet hasznos, ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy a saját ingatlanunk milyennek számít a többi tanúsított ingatlanhoz képest.

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a blogon

BB energetikai besorolási osztály
Kerüljük el az energetikai felújítás buktatóit!
GG energetikai besorolási osztály
Otthon Melege Program: Konvektorcsere 2017
Ki készíthet energetikai tanúsítványt?