Energetikai Tudástár
Kötelező hőszigetelési vastagságok

Kötelező hőszigetelési vastagságok 2024

Írta: Gali András

Ebben a cikkben ismertetjük azokat a hőszigetelési vastagságokat, amelyek mellett az épületszerkezetek elérik a jogszabályban megfogalmazott közel nulla energiaigény előírásait, amelyek kötelezően alkalmazandóak új épületek építésekor.

A jogszabály U értékeket ír elő, ebből számolható a hőszigetelés vastagsága

Az építésügyi előírások nem magát a hőszigetelés vastagságát határozzák meg, hanem a szerkezet minimálisan elérendő teljes hőszigetelő képességét, szakmai néven U értékét. Könnyen belátható, hogy ez azért van így, mert rengeteg féle hőszigetelő anyag van. Egy magasabb minőségű termékkel kisebb vastagság mellett is ugyanolyan energiatakarékos szerkezet építhető. Cikkünkben átlagosnak mondható hőszigetelő képességű anyagokkal számoltuk ki a minimális vastagságokat, erről részleteket az első táblázat alatt olvashat. A jelenleg (2024) hatályos jogszabály, amely alapján a vonatkozó kötelezettségeket meghatároztuk: 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet illetve az ezt megelőző 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet.

Az U érték a fajlagos hőátbocsátási tényező, mértékegysége W/m²K [Watt-per-négyzetméter-Kelvin]. Alapvető energetikai mérőszámról van szó, amely a szerkezetet jellemzi, az egy négyzetméter felületen át távozó hővesztesége alapján. Minél alacsonyabb az U érték, annál jobb a szerkezet hőszigetelő képessége.

Falakra vonatkozó hőszigetelési vastagságok

A jelenleg érvényes előírás külső falakra vonatkozóan: U≤0,24 W/m²K. A lenti táblázatban szereplő értékeket úgy kalkuláltuk ki, hogy az adott vastagságú hőszigeteléssel a fal U értéke már éppen elérje ezt a számértéket. Természetesen vastagabb hőszigetelés korlátozás nélkül feltehető, vékonyabb azonban nem, hiszen így nem jön ki a falra előírt U érték.

 

az eredeti teherhordó fal eredeti (szigeteletlen) U érték [W/m²K] U=0,24 W/m²K eléréséhez szükséges hőszigetelés vastagság
új fal - 30 cm vázkerámia falazóblokk (jelenleg kapható alaptípusok, pl. Porotherm 30 N+F) 0,58 11 cm
új fal - 38 cm vázkerámia falazóblokk (jelenleg kapható alaptípusok, pl. Porotherm 38 N+F) 0,46 10 cm
új fal - 30 cm korszerű vázkerámia falazóblokk (pl. Porotherm 30 Profi Kílma) 0,29 5 cm
új fal - 38 cm korszerű vázkerámia falazóblokk (pl. Porotherm 38 Profi Kílma) 0,26 3 cm
új fal - 44 cm korszerű vázkerámia falazóblokk (pl. Porotherm 44 Profi Kílma) 0,22 0 cm
B-30 tégla 1,46 16 cm
25 cm tömör kisméretű tégla 1,86 17 cm
38 cm tömör kisméretű tégla 1,42 15 cm
30 cm szigeteletlen kavicsbeton (pl. pincefal) 2,22 17 cm
29-es (társasházi) salakbeton blokk 1,24 14 cm
25 cm-es (társasházi) házgyári panel 1,43 15 cm
25 cm-es gázszilikát blokk 0,95 14 cm
50 cm terméskő fal 1,65 15 cm
60 cm vályog fal 0,7 12 cm
30 cm pórusbeton (Ytong) 0,45 9 cm
37,5 cm pórusbeton (Ytong) 0,37 7 cm
30 cm vázkerámia falazóblokk (régebbi típusok 90-es, 2000-es évek) 0,70 12 cm

A számítás λ=0,04 W/mK hővezetési tényezőjű hőszigetelő anyaggal készült, a legtöbb expandált polisztirol (hungarocell) és kőzetgyapot anyag hővezetési tényezője e körül mozog. A hővezetési tényező jele λ [lambda], mértékegysége Watt-per-méterszer-Kelvin. Ha ettől jobb anyaggal dolgozunk, a vastagság arányosan csökkenthető, például a grafitadalékos polisztirolok 20-25%-kal jobban hőszigetelnek, ezekből elég ennyivel kisebb vastagság is.

Példa: régi építésű B-30 téglából készült fal, amely eredetileg U=1,46 W/m²K. Erre a falra minimum 15 centiméter vastagságú polisztirol hőszigetelést kell tennünk, hogy az U érték 0,24 W/m²K-re csökkenjen.

Példa: új épületet építünk 30 cm vastag Porotherm NF vázkerámia (tégla) falazóblokkból. Szigetelés nélkül az U érték 0,58-ra adódna, így minimum 10 centiméter vastag polisztirol hőszigeteléssel kell kiegészítenünk a szerkezetet.

Példa: új épületet építünk 44 cm vastag Porotherm Profi vázkerámia (tégla) falazóblokkból. Szigetelés nélkül az U érték 0,22-re adódik, ami megfelel a vonatkozó előírásnak, így nem kell rá kiegészítő hőszigetelést tennünk.

Padlásfödémek hőszigetelésének vastagsága

A padlásfödémekre előírt U≤0,17 W/m²K érték teljesítéséhez körülbelül 20-23 cm hőszigetelés szükséges, az eredeti szerkezet típusától függően.

az eredeti födém eredeti U érték [W/m²K] U=0,17 W/m²K eléréséhez szükséges hőszigetelés vastagság
vasbeton födémek, szig. nélkül 3,2 23 cm
vasbeton födémek, salakbeton réteggel 2,0 22 cm
régi fafödém (borított gerendás, vályog tapasztással) 1,1 20 cm

Példa: új családi házat építünk, ahol a padlás alatti födém vasbetonból van. A vasbetonra legalább 23 centiméter vastagságú polisztirol hőszigetelést kell fektetnünk, hogy az U≤0,17 W/m²K értéket elérjük.

Lapostetők

A lapostetőkre is az U≤0,17 W/m²K előírás vonatkozik.

az eredeti födém eredeti U érték [W/m²K] U=0,17 W/m²K eléréséhez szükséges hőszigetelés vastagság
vasbeton födémek, hőszigetelés nélkül 3,1 23 cm
régi vasbeton födémek, salakfeltöltéssel 1,0 20 cm

Alsó zárófödém hőszigetelése a lakás alatt

Ha a lakás alatt fűtetlen pince van, akkor a födémet alulról, a pince mennyezetén tudjuk hőszigetelni. Ilyenkor U≤0,26 W/m²K értéket kell elérnie a szerkezetnek. Ha új épületet építünk, az előírt U értéket a födém fölötti padló rétegrendbe épített (azonos vastagságú) hőszigetelő lemezzel is teljesíteni tudjuk.

az eredeti födém eredeti U érték [W/m²K] U=0,17 W/m²K eléréséhez szükséges hőszigetelés vastagság
vasbeton födémek, szigetelés nélkül 2,3 14 cm
vasbeton födémek, könnyűbeton réteggel 1,5 13 cm

Egyéb szerkezetek

A rendelet az összes épületszerkezetre vonatkozóan leírja az elvárt U értékeket, ezeket cikkünkben azért nem tárgyaljuk, mert általában nem igényelnek hőszigetelést. Ilyen például az ablakokra vonatkozó U≤1.1, ajtókra vonatkozó U≤1.4, garázskapura vonatkozó U≤1.8 kötelező előírás.

Milyen anyagú szigetelést válasszon?

Összefoglalás

Ha pontosan szeretné tudni a hőszigetelés vastagságát

Ajánljuk figyelmébe mérnöki szolgáltatásunkat, amelynek a keretében meghatározzuk az adott szituációban legmegfelelőbb rétegrendet. Mérnöki számítással igazoljuk a szerkezet hőátbocsátási tényezőjét (U értékét), pontosan megadjuk a hőszigetelés vastagságát és anyagát, segítünk konkrét típust választani. Ha jogszabályi előírás vonatkozik rá, annak teljesülését is ellenőrizzük.

Rétegrendi tervezés

12.000 Ft /rétegrend

szabvány szerint
számításokkal, méretezéssel, konzultációval
Megrendelés

A szerkezet hőszigetelésének vastagsága biztosan megfelelő lesz.

A hőszigetelés anyaga kompatibilis lesz a tartószerkezettel.

A rétegrendet páratechnikailag is ellenőrizzük.

Pontos, szabvány szerinti mérnöki számítást kap.

Igény szerint díjmentesen módosítunk a rétegrenden.

Kérdéseire válaszolunk telefonon vagy e-mailben.

A szolgáltatás nem tartalmaz kiszállást és felmérést, elvégzéséhez csak a tartószerkezet anyagát és vastagságát kell tudunk, ezt Ön adja meg számunkra. Konzultáció keretében egyeztetjük, a tervezendő szerkezettel kapcsolatos elvárásokat, meghatározzuk a műszakilag legideálisabb kialakítást. A megrendelést egy munkanapon belül rögzítjük, a fenti bruttó fizetendő díjat visszaigazoljuk, számítást 1-2 nap alatt elvégezzük, a díjat átutalással számlázzuk. Megrendelés

További népszerű cikkek a Tudástárban

FF energetikai besorolási osztály
Mennyibe kerül az energetikai tanúsítvány?
Az energetikai tanúsítvány pótlása
"D" energetikai besorolási osztály
Mikor kell energetikai tanúsítvány?