Energetikai Tudástár
Ki készíthet energetikai tanúsítványt?

Ki készíthet energetikai tanúsítványt?

Írta: Gali András

Az alábbi cikkben bemutatjuk ki készíthet energetikai tanúsítványt a hatályos jogszabályi előírások szerint.

„TÉ” jelű jogosultsággal rendelkező mérnök készíthet energetikai tanúsítványt

Energetikai tanúsítványt csak megfelelő jogosultsággal rendelkező mérnök állíthat ki, ha megfelel a jogszabályokban előírt egyéb feltételeknek is. A vonatkozó jogosultság jelzése „TÉ”.

A jogosultságokat Magyarországon két hivatalos szervezet adja ki és tartja nyilván, a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara. Az energetikai tanúsításhoz mindenképp rendelkezni kell valamelyik kamara engedélyével. Minden jogosult szakmagyakorló rendelkezik egy kamarai számmal, amely alapján a kamara által vezetett névjegyzékben szerepel. Ha egy mérnök nem szerepel egyik névjegyzékben sem, a tanúsítvány elkészítésére biztosan nincs engedélye.

Névjegyzékben ellenőrizheti a mérnök jogosultságát

Magyar Mérnöki Kamara névjegyzéke »

Magyar Építész Kamara névjegyzéke »

Így használja: ha egy konkrét szakemberre kíváncsi, írja be a nevét a megfelelő keresőmezőbe. Ha így nem találja meg őt, érdemes megpróbálni csak a vezetéknév megadását. Előfordul, hogy egy mérnök mind a két kamaránál regisztrálva van, ugyanakkor az az általános, hogy a végzettségének megfelelően csak az egyik kamara tagja.

A vonatkozó jogszabály:

266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről »

Ki készíthet tanúsítványt - feltételek

Az a személy készíthet energetikai tanúsítványt, aki:

A HET szám garantálja a tanúsító engedélyét

A Hiteles Energetikai Tanúsítvány (HET szám ») egy egyedi azonosító sorszám, amelyet az Országos Építésügyi Nyilvántartás ad a tanúsítványhoz, amikor a készítő mérnök regisztrálja a szakvéleményt. Maga a szám megléte garantálja, hogy aki elkészítette, biztosan rendelkezett a megfelelő engedéllyel, ugyanis az Országos Építésügyi Nyilvántartás automatikusan ellenőrzi a mérnök jogosultságát. A HET szám a tanúsítvány jobb felső sarkában található, hamisítása nem lehetséges, mindenesetre egyszerűen ellenőrizhető az alábbi kormányzati oldalon »

Nem kell tartania csalóktól

A cikk írójának személyes tapasztalata és az Országos Tanúsító Központhoz beérkezett visszajelzések azt mutatják, hogy a tanúsítványra vonatkozó engedéllyel szinte soha nem történik visszaélés. Azok a piaci szereplők és mérnökök, akik tanúsítvány készítést hirdetnek, kivétel nélkül rendelkeznek az elkészítéshez szükséges jogosultsággal. Mindemellett a megfelelő jogosultság rendelkezésre állása még nem feltétlenül garantálja azt, hogy a tanúsítvány a valóságnak megfelelő és szakmailag hibátlan lesz, csupán arra garancia, hogy a készítő teljesíti a vonatkozó személyi feltételeket, tehát a szakvélemény hiteles, és mindenhol elfogadják azt.

További népszerű cikkek a Tudástárban

A bruttó alapterület
Milyen vastagon hőszigeteljünk?
Energetikai besorolások táblázata: 2024
Az energetikai tanúsítványok nyilvántartása
Miért kaphat rossz minősítést egy ingatlan?