Energetikai Tudástár

A közel nulla energiaigény követelményszintje

A közel nulla energiaigény követelményszintje
Írta: Gali András

A közel nulla energiaigényű épületek követelményszintje egy összetett műszaki szabályozás, amely az energiahatékonysággal szemben támaszt kötelező elvárásokat. A követelményszint meghatározza, hogy milyen épületet építhetünk, milyen épületszerkezetekkel, milyen épületgépészettel.

2024-től minden új épületre vonatkozik

Az új épületek már csak a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelmények teljesítése esetén kaphatnak használatbavételi engedélyt. A fenti követelménynek történő megfelelést az ingatlanra készült energetikai tanúsítványban elért legalább „A” minősítés igazolja. Az épület természetesen az előírtnál magasabb energiahatékonyságú is lehet, így „A+” energiaosztályok közé is tartozhat, rosszabba azonban nem.

A használatbavétel kérelmezésekor kell igazolni

A hatályos rendelkezés teljesülését a használatbavételi eljárás hatósági kérelmezésekor kell igazolni az energetikai tanúsítvánnyal. Ha az épület nem felel meg a jelen cikkben tárgyalt feltételeknek, a hatóság megtagadhatja a használatbavétel jóváhagyását. A szabályok némi kedvezményt is adnak a teljesítés során, ugyanis azoknál az épületeknél, ahol a tevékenységet 2023. október 31-éig bejelentették, kérelmezték vagy engedélyezték, elegendő a régi energetikai előírásoknak megfelelni.

Ezek a szabályok vonatkoznak az új épületekre:

A 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet írja elő a műszaki feltételeket, amelyet a közel nulla energiaigény keretében teljesíteni kell. A rendelet számos műszaki paramétert megad, az alábbi négy kategóriában.

  1. Épületszerkezetekre vonatkozó szabályok: a határoló- és nyílászáró szerkezetek hőátbocsátási tényezőire vonatkozó követelmények.
  2. Az egész épületre vonatkozó szabályok: a fajlagos hőveszteség tényező követelményértékei.
  3. Az épületgépészetre vonatkozó szabályok: összesített energetikai jellemző követelményértékei.
  4. Szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó követelményérték.

A cikk további részében ezekről olvashat.

Érdemes energetikust bevonni a tervezésbe

Azt javasoljuk, hogy az építész tervezővel egyeztesse, hogy jártas-e a 2024-től érvényes energetikai szabályozás részleteiben, és ha nem, akkor vonjon be energetikus mérnököt! Energetikai tanúsítványra mindenképp szükség lesz a használatbavételkor, azonban ennél célszerűbb, ha már a tervezési fázisban elkészülnek az energetikai kalkulációk, amelyek igazolják a közel nulla követelmények teljesülését.

I - Épületszerkezetek

Az építésügyi szabályok meghatározzák, hogy minimálisan milyen hőszigetelő képességgel kell rendelkeznie az újonnan beépítésre kerülő építőanyagoknak / épületszerkezeteknek. Mérnöki fogalommal élve előírják a hőátbocsátási tényezőket. Erről és az épületszerkezetekkel kapcsolatos előírásokról részletesebb cikket is írtunk, kötelező hőszigetelés vastagságok » címmel, ajánljuk figyelmébe!

II - Az épület kialakítása

Az építésügyi szabályok nem csak az egyes épületszerkezetekre, hanem az épület egészére vonatkozóan is megfogalmaznak energiahatékonysági elvárásokat, a fajlagos hőveszteségtényező követelményértékének formájában. Ennek a fogalomnak a megértéséhez komolyabb műszaki alapképzettségre van szükség, így jelen cikkünkben nem ismertetjük részletesebben. A fogalomról elegendő annyit tudni, hogy az épület egészét vizsgálja meg, az alapján, hogy egy légköbméter épülettérfogatra mennyi hőveszteség jut. A számértéket az energetikai tanúsítás során egy bonyolultnak mondható képlettel számolja ki az energetikus mérnök, figyelembe véve a fűtött légtérfogatot, a lehűlő felületek jellemzőit, és az épület tájolását (benapozottságát) is.

III - Teljes energiafogyasztás, épületgépészet

Az épület fajlagos energiafogyasztását is maximalizálja a közel nulla energiaigény követelményszintje. Az összesített energetikai jellemző egy mérnöki szakkifejezés, amely az épület egy négyzetméter alapterületére jutó éves energiafogyasztását mutatja meg. Ez az érték számításba veszi az épületgépészeti berendezések hatásfokát, a szabályzást, a felhasznált energiahordozókat. Megengedett számértéke legfeljebb 76 KWh/m²a [Kilowattóra-per-négyzetméter-év] lehet. Ha az épület összesített energetikai jellemzője 76-nál több, az épület nem érheti el az A minősítést, így a közel nulla energiaigény követelményszintjét nem teljesíti. Új épületeket csak úgy lehet tervezni és kivitelezni, hogy a fenti szám teljesüljön.

IV. Szén-dioxid-kibocsátás

Az energetikai szabályozás olyan épületek építését kényszeríti ki, amelyek a lehető legkisebb környezetterhelés mellett biztosítják a használók igényeinek kielégítését. A lakóépületek szén-dioxid-kibocsátására vonatkozó követelményérték 20 kg/m²év [kilogramm-per-négyzetméter-év], azaz legfeljebb ennyi lehet az egy négyzetméter alapterületre vetített éves szén-dioxid-kibocsájátás. Ez a szám valószínűleg nem sok információt jelent a tulajdonosoknak, a lényeg, hogy az energetikus mérnök előzetesen ellenőrizze ennek teljesülését, ugyanis a használatbavételkor igazolni kell, hogy az új épület határon belüli értéket teljesít-e.

Besorolási kategóriák és a közel nulla energiaigény

A közel nulla energiaigényt teljesítő besorolási osztályok

Jelenleg 12-féle energetikai besorolást használnak az ingatlanok minősítésére. A közel nulla energiaigény követelményét a legjobb négy kategória teljesíti: A, A+, A++, A+++. Ha többet szeretne megtudni az egyes osztályokról, kattintson a hivatkozásra. Amikor új épületet tervezünk, bármelyik kategóriát megcélozhatjuk a költségkeretünknek megfelelően, az építésügyi szabályozásnak mindegyik megfelel.

A saját házára vonatkozó kérdése van?

Ha nehézsége merült fel a fentiek értelmezésével kapcsolatban, vagy a saját épületére vonatkozó energetikai számításokat szeretne, az alábbi űrlap segítségével veheti fel velünk a kapcsolatot. A legegyszerűbb kérdéseket e-mailben megválaszoljuk, az energetikai számítást igénylő feladatokra egyedi árajánlatot küldünk.

Árajánlat energetikai tanácsadásra

További népszerű cikkek a Tudástárban

Energetikai tanúsítvány nyaralóra?
Hőszigetelés korszerűen
"D" energetikai besorolási osztály
Ablakcsere tudnivalók A-Z
FF energetikai besorolási osztály