Blog
Megújuló energiaforrások 2022

Megújuló energiaforrások 2022

Írta: Gali András

Ebben a cikkben ismertetjük az építésügyi előírások alapján figyelembe vehető megújuló energiaforrásokat.

Megújuló energiaforrások

25% megújuló energia részarány 2022-től

2022. június 30. után az új épületekre szigorú energiahatékonysági előírások vonatkoznak, amelyek egyik eleme a 25% megújuló energia felhasználásának kötelezettsége. A rendelet így fogalmaz: „Az épület energiaigényét legalább 25%-os mennyiségben olyan megújuló energiaforrásból kell biztosítani, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik vagy a közelben előállított.” Hivatkozás: 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet.

Megújuló épületgépészet

A megújuló energia helyi hasznosítása épületgépészeti berendezésekkel történhet, ezek a legjellemzőbb alkalmas típusok:

Mit jelent ez az új épületekre vonatkozóan?

2022. június 30. után csak azok az épületek kaphatnak használatbavételi engedélyt, amelyek teljesítik a jogszabályban előírt legalább 25%-os megújuló energia részarányt. A gyakorlatban ezt egy energetikai tanúsítvánnyal kell igazolnia a tulajdonosnak a használatbavétel tudomásulvételének kérelmezésekor. Az energetikai besorolásnak legalább BB kategóriát kell elérnie, különben a hatóság megtagadja a használatbavételt. Ha többet szeretne megtudni, olvassa el cikkünket az új épületekre vonatkozó energetikai szabályokról!

Ezt tanácsoljuk

A kivitelezés előtt vegye fel a kapcsolatot egy energetikai szakterületen jártas mérnökkel, aki kiszámolja az épület energiahatékonysági mutatószámait. Ha a tervezett állapot nem felel meg, akkor javaslatokat fog tenni a kialakítás módosítására. Mindenképp érdemes még az épület építése előtt megvizsgálni az energetikai követelmények és a 25% megújuló energia részarány teljesülését, csak így garantálható ugyanis, hogy a használatbavételi eljárás problémamentes legyen.

A saját házára vonatkozó számításokat szeretne?

Ha nehézsége merült fel a fentiek értelmezésével kapcsolatban, vagy a saját épületére vonatkozó energetikai számításokat szeretne, az alábbi űrlap segítségével veheti fel velünk a kapcsolatot. A legegyszerűbb kérdéseket e-mailben megválaszoljuk, az energetikai kalkulációt igénylő feladatokra egyedi árajánlatot küldünk.

Árajánlat energetikai tanácsadásra

Népszerű cikkek a blogon

MFB 0%-os hitelprogram
Energetikai tanúsítvány nyaralóra?
Mit jelent az energetikai tanúsítvány?
EE energetikai besorolási osztály
A nettó alapterület