Energetikai Tudástár
Milyen vastagon hőszigeteljünk?

Milyen vastagon hőszigeteljünk?

Írta: Gali András

Az épület energiafogyasztásának csökkentésére számos lehetőség van, ezek közül az egyik leghatékonyabb megoldás a homlokzati hőszigetelés. A jól bevált építőanyagok (tégla, beton, fa, vályog) önmagukban már nem felelnek meg az energiahatékonysági elvárásoknak, a korszerű építőipar már-már elképzelhetetlen hőszigetelés nélkül. Cikkünkben a homlokzatra ajánlott anyagokat és vastagságokat ismertetjük.

Milyen falazathoz milyen szigetelést válasszunk?

Az adott tartószerkezeti anyaghoz megfelelő hőszigetelést páratechnikai számítással állapítják meg az építészmérnökök. Ez a számítás azt vizsgálja, hogy a fűtött-lakott beltérből a szerkezeten át diffúzióval távozó pára biztosan nem csapódik-e le a szerkezetben. Egy rosszul megválasztott párosítás (például vályog + polisztirol) azt eredményezi, hogy a hőszigetelésbe a helyiség felől gyorsabban jut be a pára, mint ahogy onnan a külső oldalon eltávozik, így a szigetelés "beizzad", átnedvesedik. Az átnedvesedett szigetelés hőellenállása a töredékére zuhan, valamint a tartószerkezet is visszanedvesedik, bedohosodik. Nem kell megijednünk, ez egyszerűen elkerülhető, az alábbi listában szereplő kombinációk nem igényelnek egyedi számításokat, páratechnikailag biztosan megfelelnek külső oldali beépítés esetén:

Ismerje meg a legelterjedtebb anyagokat

Expandált polisztirol: hagyományos nevén hungarocell – általában fehér színű. Csak vízmentes helyen építhető be, talajba, lábazatra nem alkalmas. Ezekre a falszerkezetekre ajánlott az elhelyezése: tégla, vasbeton, kő. Gyártanak belőle grafitadalékos típust is, aminek hőellenállása körülbelül 20%-kal magasabb.

Extrudált polisztirol: vízzel érintkező helyre beépíthető anyag. Piaci ára az expandált polisztirolénál 2-3-szor magasabb, cserébe vízálló, és hőellenállása 20%-kal magasabb. Általában színes termék (kék, sárga, rózsaszín). Ezekre a tartószerkezetekre ajánlott az elhelyezése: tégla, vasbeton, kő.

Kőzetgyapot: tetőtér beépítéseknél a szarufák közötti kitöltésként használják, puha anyaga miatt. Létezik belőle felkeményített, lépésálló kivitel is, homlokzatra ez használható. Akkor mondható lépésállónak a hőszigetelés, ha deformáció nélkül visel el jelentős nyomásterhelést hosszú távon is. Ezekre a falszerkezetekre ajánlott a kőzetgyapot elhelyezése: tégla, vasbeton, kő, fa, vályog. Természetes anyagból készül, tűzálló. Hőellenállása a polisztiroléval megközelítőleg azonos.

Hőszigetelés + kondenzációs gázkazán

A hőszigetelés és kazáncsere kombinált megvalósítása talán a legszebb példa arra, hogy átgondoltan érdemes korszerűsítenünk az ingatlant. Ha az épületet lehőszigeteljük, csökken a hővesztesége, és ezzel összefüggésben az eltávozó hő pótlásához szükséges fűtési teljesítmény is. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a radiátorok alacsonyabb fűtővíz-hőmérséklettel működhetnek. Érdemes tudni, hogy a kondenzációs gázkazánok magasabb hatásfokon üzemelnek, ha a termelt fűtővíz hőmérséklete alacsonyabb. Ez a hatásfokbeli különbség akár 5% is lehet, és ezt a növekedést önmagában az a tény eredményezi, hogy a két beruházást egyszerre végezzük el.

Külső oldalon hőszigeteljünk!

Ha lehetőségünk van, mindenképp a külső oldalon hőszigeteljük a falakat. Ha a szigetelés a külső oldalra kerül, az eredeti falazatot nem rekesztjük ki a helyiség termikus burkából, továbbra is részt vesz a hőtárolásban és pufferként működhet közre a szoba páratartalmának szabályozásában.

Ezért nem ajánljuk a belső oldali hőszigetelést:

A korszerű hőszigetelési vastagságok, U értékek

Ha Önt részletesebben érdekli az épületenergetika és energiahatékonyság, érdemes megismerkednie az U érték fogalmával. Az U érték a fajlagos hőátbocsátási tényező, mértékegysége W/m²K [Watt per négyzetméter Kelvin]. Alapvető energetikai mérőszámról van szó, amely a szerkezetet jellemzi az egy négyzetméter felületen át távozó hővesztesége alapján. Minél alacsonyabb az U érték, annál jobb a szerkezet hőszigetelő képessége. A fal tervezett U értékének megválasztása inkább gazdasági jellegű döntés, mint mérnöki. Minél vastagabb a szigetelés, annál kisebb lesz az energiafogyasztás, de cserébe magasabb a beruházási költség. Azt kell mérlegelnünk, hogy most szeretnénk több pénzt belefektetni az ingatlanba, és hosszú távon alacsony rezsiköltséget biztosítani, vagy inkább olcsón elintéznénk a beruházást, és cserébe vállaljuk a magasabb rezsiköltségeket.

Az U értékekre vonatkozóan az Európai Unió kidolgozta az ún. költségoptimalizált követelményrendszert, amelynek a célja, hogy iránymutatást adjon a költség/megtakarítás viszonylatban és megadja a legoptimálisabb energiahatékonysági szintet. Magyarországon a jelenleg hatályban lévő közel nulla energiaigényű épületek követelményszintje is a költségoptimalizált szintet alkalmazza a külső falazatra vonatkozóan, ami így U≤0,24 W/m²K értéket ír elő. Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük, hogy az előírt U érték eléréséhez milyen vastag hőszigetelés szükséges. Referenciaként a passzívház előírás értékeit is feltüntettük, ennél a vastagságnál a falon keresztüli hőveszteség gyakorlatilag elenyésző.

az eredeti teherhordó fal eredeti U érték [W/m²K] magyar követelmény U=0,24 W/m²K eléréséhez szükséges hőszigetelés vastagság passzívház követelmény U=0,15 W/m²K eléréséhez szükséges hőszigetelés vastagság
új fal - 30 cm vázkerámia falazóblokk (jelenleg kapható alaptípusok) 0,58 11 cm 20 cm
új fal - 38 cm vázkerámia falazóblokk (jelenleg kapható alaptípusok) 0,46 10 cm 19 cm
új fal - 30 cm korszerű vázkerámia falazóblokk (pl. Porotherm 30 Profi) 0,29 5 cm 16 cm
új fal - 38 cm korszerű vázkerámia falazóblokk (pl. Porotherm 38 Profi) 0,26 3 cm 14 cm
új fal - 44 cm korszerű vázkerámia falazóblokk (pl. Porotherm 44 Profi) 0,23 0 cm 12 cm
régi, meglévő fal - B-30 tégla 1,46 16 cm 25 cm
25 cm tömör kisméretű tégla 1,86 17 cm 26 cm
38 cm tömör kisméretű tégla 1,42 15 cm 25 cm
25 cm-es gázszilikát blokk 0,95 14 cm 23 cm
29-es salakbeton blokk 1,24 14 cm 24 cm
30 cm-es házgyári panel 1,43 15 cm 25 cm
60 cm vályog fal 0,7 12 cm 22 cm
50 cm terméskő fal 1,65 15 cm 25 cm
30 cm szigeteletlen kavicsbeton (pl. pincefal) 2,2 16 cm 26 cm
30 cm pórusbeton (Ytong) 0,44 9 cm 18 cm
37,5 cm pórusbeton (Ytong) 0,37 7 cm 16 cm
30 cm vázkerámia (tégla) falazóblokk (régebbi típusok 90-es, 2000-es évek) 0,7 12 cm 22 cm
A számítás λ=0,04 W/mK hővezetési tényezőjű hőszigetelő anyaggal készült, a legtöbb expandált polisztirol és kőzetgyapot anyag hővezetési tényezője e körül mozog. A hővezetési tényező jele lambda (λ), mértékegysége Watt per méterszer Kelvin. Ha ettől jobb anyaggal dolgozunk, a vastagság arányosan csökkenthető, például a grafitadalékos polisztirolok 15-20%-kal jobban hőszigetelnek, ezekből elég ennyivel kisebb vastagság is.

Nézzünk meg egy példát: régi építésű B-30 téglából készült fal, amely eredetileg U=1,46 W/m²K. Ha erre a falra 15 centiméter polisztirol hőszigetelést teszünk, az U érték 0,24 W/m²K-re csökken, ami 84%-os energiamegtakarítást jelent a falon át távozó hőveszteségben. Természetesen bármilyen vastagsággal szigetelhetünk, ami ettől nagyobb, a passzívházak falra vonatkozó követelményét 25 cm szigeteléssel éri el ugyanez a szerkezet.

Összefoglalva:

Ha pontos méretezést és megfelelő anyagot szeretne

Ajánljuk figyelmébe mérnöki szolgáltatásunkat, amelynek a keretében meghatározzuk az adott szituációban legmegfelelőbb rétegrendet. Mérnöki számítással igazoljuk a szerkezet hőátbocsátási tényezőjét (U értékét), pontosan megadjuk a hőszigetelés ideális vastagságát és anyagát, segítünk konkrét típust választani. Ha jogszabályi előírás vonatkozik rá, annak teljesülését is ellenőrizzük.

Rétegrendi tervezés

12.000 Ft /rétegrend

szabvány szerint
számításokkal, méretezéssel, konzultációval
Megrendelés

A szerkezet hőszigetelésének vastagsága biztosan megfelelő lesz.

A hőszigetelés anyaga kompatibilis lesz a tartószerkezettel.

A rétegrendet páratechnikailag is ellenőrizzük.

Pontos, szabvány szerinti mérnöki számítást kap.

Igény szerint díjmentesen módosítunk a rétegrenden.

Kérdéseire válaszolunk telefonon vagy e-mailben.

A szolgáltatás nem tartalmaz kiszállást és felmérést, elvégzéséhez csak a tartószerkezet anyagát és vastagságát kell tudunk, ezt Ön adja meg számunkra. Konzultáció keretében egyeztetjük, a tervezendő szerkezettel kapcsolatos elvárásokat, meghatározzuk a műszakilag legideálisabb kialakítást. A megrendelést egy munkanapon belül rögzítjük, a fenti bruttó fizetendő díjat visszaigazoljuk, számítást 1-2 nap alatt elvégezzük, a díjat átutalással számlázzuk. Megrendelés

További népszerű cikkek a Tudástárban

Az energetikai tanúsítvány pótlása
Energetikai követelmények 2024
"D" energetikai besorolási osztály
Mióta kötelező az energetikai tanúsítvány?
JJ energetikai besorolási osztály