Nézze meg az energetikai tanúsítvány árát!

Energetikai minősítés, besorolások

A hatályos energetikai besorolási osztályok

A besorolási osztályok

A lehetséges energetikai besorolási osztályok „AA++”-tól „JJ”-ig terjednek. A legjobb „minimális energiaigényű” minősítést csak a legmagasabb energiahatékonyságú ingatlanok kaphatják. A legrosszabb osztályokat (II, JJ) jellemzően a súlyosan elavult, rendkívül energiapazarló rendeltetési egységek kapják.

2020-tól a "BB - Közel nulla energiaigényre (KNE) vonatkozó követelménynek megfelelő" osztály lesz az új épületekre vonatkozó referenciaszint, tehát ha új épületet építünk, minimálisan ezt a besorolást kell teljesíteni a használatbavételi engedély megszerzéséhez. Meglévő ingatlanokra természetesen nem vonatkozik semmilyen kötelezően elérendő energetikai szint.

Érdemes tudni: a minősítés 2015-ig más rendszerben történt (egy betűjelzésű szabályozás A+ és I között), az új követelményszint (dupla betűjelzés) 2016 január 1. óta van hatályban.

Az egyes energetikai osztályokról részletesebben is olvashat, ha a táblázatra kattint

Ha egy konkrét energetikai osztályról többet szeretne megtudni, válassza ki az alábbi táblázatban, és olvassa el részletes ismertetőnket!

AA++ AA+ AA BB CC DD EE FF GG HH II JJ

Minősítés a szakmai előírásoknak megfelelően

A kalkuláció elkészítését megelőzően kötelező helyszíni szemlét végezni. A számításokat minden mérnöknek a szakmai jellegű 7/2006 TNM rendelet előírásainak megfelelően kell elvégeznie, így elvileg az ingatlanra csak egyféle – a valóságnak megfelelő - minősítés adható. Fontos megjegyezni, hogy két teljesen egyformának tűnő lakás is kaphat eltérő besorolást, mivel olyan paramétereket is figyelembe kell venni a számítás során, amelyek nem láthatóak (pl. távfűtési rendszerek, energiahordozók, szomszédos rendeltetési egységek stb.). A besorolási osztályt az összesített energetikai jellemző követelményértékéhez viszonyított eltérés alapján kell meghatározni, így a végeredmény teljesen objektív, és független a készítő mérnök személyes véleményétől.

Mi tudható meg a számításokból?

Az épület minősítése alapján elért energiahatékonysági kategória közvetlenül utal az üzemeltetés várható költségeire. Egy jobb besorolású ingatlan arányosan alacsonyabb rezsiköltségek mellett üzemeltethető. Ezen túlmenően, ha a mérnök feldolgozta az épület paramétereit az erre szolgáló épületfizikai szoftverrel, egyszerűen megbecsülhető, hogy milyen korszerűsítéssel mekkora megtakarítás érhető el. Igen magas pontossággal meg lehet mondani, hogy adott vastagságú hőszigetelés mennyi megtakarítást eredményez a rezsiköltségekben. Hasonló módon egy kazáncsere gazdaságossága is megállapítható.

Minősítés pályázatokhoz

Ha Ön energiahatékonysági korszerűsítésre igényel támogatást valamilyen pályázat keretében, szüksége lesz energetikai tanúsítványra. Ajánljuk figyelmébe energetikai pályázati információs oldalunkat. A támogatások elbírálásának fontos szempontja a mérnök által kiszámolt energiamegtakarítás és széndioxid-kibocsájtás csökkenés. A gyakorlatban ennek vizsgálata úgy zajlik, hogy két tanúsítvány készül (lásd cikkünket a témában »), egy a jelenlegi állapotra vonatkozóan, egy pedig a tervezett állapotra vonatkozóan. A két állapot számításainak különbsége pontosan megmutatja, mennyivel mérséklődik az energiafelhasználás (és a rezsiköltségek), ami alapján a pályázat kiírói eldöntik, érdemes-e támogatást adni a projektre. Hasonlóan működik a kamattámogatott hitelezések rendszere is, ha Ön nulla százalékos kamatozású Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hitelt szeretne igényelni, itt » tájékozódhat.

Átlagos besorolások országosan

Az alábbi diagramon a lakásállomány energetikai tanúsítvány szerinti minősítése tekinthető meg (2017-es statisztika). A minősítési skála igen szigorú, a CC, DD, EE kategóriák például kifejezetten jónak mondhatók, a magyar átlag viszonylatában. A korábbi, 2015-ig érvényes "egy betűs" besorolási skáláról itt olvashat. A legmagasabb fokozatokat azért éri el rendkívül kevés ingatlan, mert BB vagy annál jobb jelzést csak megújuló energiaforrást is hasznosító ingatlanokra lehet kiadni.

Országosan elért beosolási szintek a tanúsítványokban
Információ
+36-20-344-3964