Blog
Az energetikai tanúsítvány pótlása

Az energetikai tanúsítvány pótlása

Írta: Gali András

Az alábbi cikkben megismerkedhet a tanúsítvány pótlásának lehetséges módjaival. A szakvéleményt 10 évig köteles megőrizni az elkészítő mérnök, a pótlás csak az ő részvételével lehetséges. Ha nem sikerül megtalálni az eredeti tanúsítót, és az eredeti tanúsítvány sem kerül elő, kénytelen lesz új szakvéleményt készíttetni.

A leggyakoribb esetek, amikor pótolni kell az energetikai tanúsítvány

Ha elveszett, és újra szükség van rá

Ha az épületről régebben már készült energetikai tanúsítvány, de azt nem találják, meg kell keresni az eredeti tanúsítót, kizárólag ő tud másolatot küldeni az eredeti tanúsítványról. Ez a helyzet a leggyakrabban akkor áll elő, ha a tulajdonos az elmúlt évek során vette az ingatlant, és az adás-vétel során kapott hozzá tanúsítványt, de az időközben elkeveredett.

Így pótolja: Keresse fel az eredeti tanúsító mérnököt, és kérjen tőle pótlólagos példányt. Az eredeti tanúsító felderítéséhez nyissa meg az Országos Építésügyi Nyilvántartást, és kattintson a "Keresés helyrajzi szám szerint" gombra. A településnév és a helyrajzi szám alapján megtekinthetőek az épületre készült dokumentumok. Ha megjelent az épületre készült tanúsítvány a listában, láthatja a kiállító szakember nevét (kattintson a részletes adatokra). A név alapján a Mérnöki, vagy az Építész Kamara névjegyzékében tudja megkeresni a szakértő elérhetőségét. Vegye fel a kapcsolatot a tanúsítóval. Ha az eredeti készítő mérnököt nem sikerül elérnie, akkor kénytelen lesz új tanúsítványt készíttetni, a pótlásra sajnos az ő részvétele nélkül nincs lehetőség.

Ha egyáltalán nem készült, és pótolni szeretnék

Előfordul, hogy az adásvételi szerződést úgy kötötték meg, hogy annak időpontjáig nem készítettek energetikai tanúsítványt. Ez az eljárás természetesen nem felel meg a jogszabályi előírásoknak, ettől függetlenül gyakran előfordul.

Így pótolja: egyszerűen készíttesse el a tanúsítványt.

Ha készült, de nem kapta meg

Ha készült energetikai tanúsítvány, de Ön mint vevő nem kapott ilyen dokumentumot, akkor legegyszerűbben az eladótól tudja megszerezni a tanúsítványt. Az eladó feladata biztosítani, hogy elkészüljön a minősítés, illetve biztosítania kell, hogy a vevő azt meg is kapja. Ha az eladó nélkül szeretnék megoldani a pótlást, akkor fel kell deríteni, hogy ki volt a tanúsítvány elkészítője, és tőle beszerezni a dokumentumot. Ennek menetét az elveszett tanúsítványok pótlásánál írtuk le.

HIRDETÉS

További népszerű cikkek a blogon

Otthon Melege Program: Konvektorcsere 2017
AA+ energetikai besorolási osztály
A közel nulla energiaigény követelményszintje
A hasznos alapterület
Mikor kötelező és mikor nem kötelező az energetikai tanúsítvány?