Nézze meg az energetikai tanúsítvány árát!

Energetikai számítások, besorolás

Energetikai osztályok, besorolás

A besorolási osztályok

A lehetséges energetikai besorolási osztályok „AA++”-tól „JJ”-ig terjednek. A legmagasabb „minimális energiaigényű” minősítést csak a legjobb színvonalú ingatlanok kaphatják. A legrosszabb osztályokat (HH, II, JJ) jellemzően a súlyosan elavult, vagy rendkívül energiapazarló fűtésű egységek kapják.
A "BB - Közel nulla energiaigényre (KNE) vonatkozó követelménynek megfelelő" osztály a legfontosabb referencia szint (100 %), a többi kategóriát ehhez viszonyítjuk, új épületeknek 2020-tól minimálisan ezt a besorolást kell elérniük, különben nem kaphatnak használatbavételi engedélyt.

Érdemes tudni: a minősítés 2015-ig más rendszerben történt (egy betűjeltésű szabályozás A+ és I között), az új követelményszint (dupla betűjeltzés) 2016 január 1. óta van érvényben.

A számítások a szakmai előírásoknak megfelelően

A számításokat minden mérnöknek a szakmai jellegű 7/2006 TNM rendelet előírásainak megfelelően kell elvégeznie, így elvileg az ingatlanra csak egyféle – a valóságnak megfelelő - minősítés adható. Fontos megjegyezni, hogy két teljesen egyformának tűnő lakás is kaphat eltérő besorolást, mivel olyan paramétereket is figyelembe kell venni a számítás során, amelyek nem láthatóak (pl. távfűtési rendszerek, épület méretei, szomszédos rendeltetési egységek, stb). A besorolási osztályt az összesített energetikai jellemző követelményértékéhez viszonyított eltérés alapján kell meghatározni. A követelményértékeknek három szintjét különbözteti meg a szabvány:

Követelmények

  1. Hőátbocsátási tényezők megengedett értékei: az épületszerkezeteknek minimálisan teljesíteniük kell az itt megfogalmazott hőszigetelési értékeket, különben nem építhetők be.
  2. Fajlagos hőveszteségtényező megengedett értéke: az építményt teljes egészében értékelve - a gépészeti rendszer nélkül – minimálisan teljesítendő hatékonysági szint.
  3. Összesített energetikai jellemző: az egész épület energiafelhasználásának egy m2-re jutó értéke (KWh/m²év), ennek mértéke funkciónként különböző (lakó, iroda, oktatás, stb).

Mi tudható meg a számításokból?

Ha feldolgoztuk az épület paramétereit egy erre szolgáló mérnöki szoftverrel, egyszerűen megbecsülhető, hogy milyen korszerűsítéssel mekkora megtakarítás érhető el. Igen magas pontossággal meg tudjuk mondani, hogy adott vastagságú hőszigetelés mennyi megtakarítást eredményez a rezsiköltségekben. Hasonló módon egy kazáncsere gazdaságossága is megállapítható. Ha az épületet és a konkrét fogyasztót „együtt” vizsgáljuk meg, a kalkulációkat auditálásnak hívják.

Minősítés szocpolhoz

Szocpol igénylésekor esetenként szükséges lehet az épület energetikai minősítése, bár a támogatás mértéke már nem függ a minősítésben szereplő energiaosztálytól. A szociálpolitikai kedvezmény 2015 júliustól új módon és néven érhető el: Családi Otthonteremtési Kedvezmény, röviden CSOK. Az ilyen jellegű munkák egy részénél az ingatlan még félkész állapotban van, így hitelesített minősítés nem adható ki rá. A tervezett állapot (építészeti tervek) alapján készítünk egy előminősítést, amit a hivatalok elfogadnak. Ennek díja megegyezik a normál tanúsítási munkák díjával, kérjük igényét tüntesse fel a megjegyzés rovatban.

Auditálás

Az auditálás fogalmával akkor érdemes megismerkednünk, ha nagyobb ingatlanunk, vagy ingatlant üzemeltető vállalkozásunk van. Az energetikai audit egy komplex, veszteségfeltáró elemzés, amely az építmények, termelési folyamatok hatékonyságát vizsgálja, és javaslatokat ad az energiahatékonyság növelésére. A szakértői elemzés kiemelt része az ingatlanok energiafogyasztási profiljának feltérképezése, amely során az épületet és a használatot együttesen, a fogyasztási adatokat is felhasználva vizsgálja meg az auditor. A nagyvállalati energetikai auditálás jogszabály szerint kötelező a vállalkozások bizonyos körének, árbevételtől és alkalmazotti létszámtól függően. A nagyvállalati vizsgálatok a technológia mellett kiterjednek a logisztikai rendszerekre is, és céljuk, hogy olyan kézzel fogható javaslatokat adjanak a megbízó kezébe, amellyel akár azonnal csökkenthető az energiafogyasztás.

Átlagos besorolások országosan

Az alábbi két diagramon a lakásállomány energetikai tanúsítvány szerinti minősítése tekinthető meg. A minősítési skála 2016 óta jelentősen szigorúbb (alsó diagram), a CC, DD, EE kategóriák például kifejezetten jónak mondhatók a magyar átlag viszonylatában. A legmagasabb fokozatokat azért éri el rendkívül kevés ingatlan, mert BB vagy annál jobb jelzést már csak megújuló energiaforrást is hasznosító ingatlanokra lehet kiadni.

Országosan elért beosolási szintek a tanúsítványokban Országosan elért beosolási szintek a tanúsítványokban
Információ
+36-20-344-3964