A tanúsítvány tartalma, minta

Kérjen ajánlatot!

Ez semmilyen kötelezettséggel nem jár!

Az ingatlanok tanúsításának célja

A tanúsítás célja a vásárlók informálása. A szakvélemény eredményeinek segítségével még az ingatlanvásárlás előtt mindenki pontosan megtudhatja az épület energiahatékonyságának mértékét. Az indirekt cél a környezetvédelem, illetve statisztikai adatok gyűjtése. Az energiatanúsítási rendszertől azt várják, hogy a magasabb besorolású ingatlanok könnyebben eladhatók legyenek az ingatlanpiacon, bár ez egyelőre csak korlátozottan érzékelhető, és csak a magasabb színvonalú ingatlanpiaci szegmensekben.

Az épület helyszíni megtekintése kötelező

Az épület megtekintése és a helyszínen elvégzett felmérés nélkül nem lehet tanúsítványt kiállítani.
A felmérés 30-45 percnyi időt vesz igénybe, és bármikor el tudjuk végezni, amikor az ügyfélnek megfelelő. A megtekintendő szerkezetek: nyílászárók, ablakok-ajtók, gépészeti, fűtési-hűtési berendezések és a használt építőanyagok.

Szükséges-e hőkamerás vizsgálat a tanúsításhoz?

Nem, a tanúsításhoz kapcsoltan hőkamerás vizsgálatot egy cég sem végez. A munkánk során az épület energiafogyasztását kell megbecsülnünk és nem az egyes szerkezetek minőségét.  A termográfiás fényképezést általában hibák keresésére szokták használni, és arra is csak a fűtési idényben van lehetőség.

Hogyan néz ki, mit tartalmaz?

Az energetikai tanúsítvány első oldala a hitelesítő sorszámot is tartalmazó összesítés.  Ez a tanúsítótól függetlenül egységesen néz ki.  Az ingatlan, a megrendelő, és a mérnök adatain kívül, az elért besorolást, a számítás eredményeit összefoglaló legfontosabb értékeket is tartalmazza. Ezt követik az épületszerkezetek paramétereit, a gépészeti rendszereket leíró számítások, ami akár 10 oldal is lehet, bonyolultságtól függően. A kalkulációs rész sokféle megjelenésű lehet, a használt mérnöki program szerint. A felújítási javaslat a legvégén olvasható, és a javaslatok megvalósításával elérhető besorolást is tartalmazza.

Összesítő, HET szám

A dokumentum első lapja egy összesítés, amelyet az építésügyi adatbázis programja generál. Itt megtaláljuk a számítás végeredményét és természetesen az elért osztályt is. A bal felső sarokban az ingatlan címe, helyrajzi száma olvasható, mellette a megbízó adatai. A legfontosabb elem az oldalon a fejlécben megtekinthető HET sorszám, ezt a számot kell beleírni az adásvételi szerződésbe. Az összefoglaló lap országosan egységesen néz ki, függetlenül attól ki a tanúsító.

HET azonosító szám

Számítási rész

Ebbe a fejezetbe kerülnek a kiadott minősítést alátámasztó számítások. Ez a rész nem-szakmabeliek számára meglehetősen nehezen értelmezhető, tartalmazza a figyelembe vett gépészeti berendezéseket és szerkezeteket. Minden műszaki paramétert részletesen dokumentálunk. A számítások többek között tartalmazzák a nyári túlmelegedés kockázatának elemzését is. Ennek a résznek a megjelenése jelentősen változhat, attól függően, hogy a mérnök milyen épületfizikai szoftvert alkalmazott.

Javaslat

A szakvélemény kötelező része az írásos javaslat, mely az energiahatékonyság fejlesztésére irányuló korszerűsítési lehetőségeket sorolja fel. Ide azok a lehetőségek kerülnek, amiket a készítő mérnök leginkább indokoltnak vél. Itt részletezésre kerül, hogy a gépészeti és építészeti szerkezeteken milyen fejlesztést lehet elvégezni gazdaságos módon. Természetesen ezek csak lehetőségek, és semmilyen kötelezettséget nem rónak a tulajdonosra. A javaslatok megvalósítása esetén elérhető minősítés azt mutatja meg, hogy milyen szintig lehet javítani az energiahatékonyságot ésszerű keretek között.

Minta

Minta energetikai tanúsítvány az összefoglaló előlappal és HET számmal

Információ
+36-20-344-3964