Energetikai Tudástár
"E" energetikai besorolási osztály

"E" energetikai besorolási osztály

Írta: Gali András

Az alábbiakban részletesen megismerheti az „E” energetikai besorolást, és az elérésének feltételeit. Ez a minősítés 2024-től kezdve használatos, korábban enyhébb szigorúságú energiaosztályok voltak érvényben.

Az „E” energetikai besorolás

Az „E” energetikai besorolású épületek még viszonylag kedvező energiafogyasztásúak, bár már nem számítanak a legjobbak közé a jelenlegi energetikai besorolások között. Viszonyításként jelezzük, hogy a 2024 óta érvényben lévő osztályok nagyon szigorúak, jellemzően csak a jól hőszigetelt, kifejezetten korszerű épületek kapnak magas besorolást. Ez a kategória lépett a korábbi EE helyébe, ugyanis a régi energetikai besorolásokat kivezették.

Mi a feltétele az „E” osztály elérésének?

Lakóingatlan akkor kaphatja ezt az osztályt, ha az összesített energetikai jellemzője a követelményérték 200 és 250%-a közé esik.

Számszerűsítve: a követelményérték jelenleg 76,0 kWh/m²év, ehhez kell százalékos értékkel viszonyítani az energiaosztályt. Ha a tanúsító által kiszámolt energiafogyasztás 152 és 190 kWh/m²év közé esik, a lakóingatlan „E” minősítést kap. Ha az érték 152-nél alacsonyabb, akkor D energetikai besorolást kap, ha 190-nél magasabb, akkor F energetikai besorolást kap az ingatlan.

E energetikai besorolási osztály

Az energetikai tanúsítvány a szén-dioxid-kibocsátást is értékeli

Az energetikai tanúsítványban talál egy másodlagos besorolási kategóriát is, amely az épület szén-dioxid-kibocsátását minősíti. Ez az osztályzat lényegében azt mutatja meg, hogy az épület mennyire környezetbarát (vagy környezetszennyező). A szén-dioxid-kibocsátásara vonatkozó „E” kategóriát akkor kapja egy lakóingatlan, ha a CO2 kibocsátás a követelményérték 200 és 250%-a közé esik. A vonatkozó követelményérték jelenleg 20 kg/m²év [kilogramm-per-négyzetméter-év], azaz ha a tanúsító által kiszámolt szén-dioxid-kibocsátás 40 és 50 kg/m²év közé esik, a lakóingatlan „E” osztályt kap. Ha az érték 40-nél alacsonyabb, akkor D energetikai besorolást kap, ha 50-nél magasabb, akkor F energetikai besorolást kap az ingatlan.

2024 óta egy betűs jelölés

Jelenleg egy betűjelzést alkalmaznak az energiahatékonysági szintek jelölésére. Ennek célja, hogy a minősítés ne legyen összetéveszthető a régi, két betűs rendszerrel, amelyet 2023-ig alkalmaztak. Az egy betűs „E” besorolású és a két betűs „EE” besorolású épület energiahatékonysága teljesen különböző, mivel a korábban használt skála kevésbé volt szigorú. Fontos, hogy már csak az „E” osztály használható, a korábbi energetikai tanúsítványok érvényüket vesztették.

Milyennek számít az „E” besorolás energiahatékonysági szempontból?

A szerző véleménye szerint átlagosnak, ezen ingatlanok energiahatékonysága már nem számít magasnak, ugyanakkor túlságosan elavultnak sem. A tulajdonosnak számítania kell energetikai felújítási feladatokra a jövőben, de ezek általánosan nem azonnali sürgősségűek.

A várható rezsiköltség

Az „E” energetikai besorolású épületek várható rezsiköltsége már nem mondható alacsonynak, ugyanakkor különösen magasnak sem. A tulajdonos átlagos energiaszámlákra számíthat, az energiafogyasztás becsült értéke megtalálható az energetikai tanúsítvány számítási részében.

Hasonlítsa össze az „E” energetikai besorolást a többi kategóriával

Az alábbiakban egy egyszerű számítással segítünk illusztrálni az energiaosztályok közötti különbséget. Válasszon ki egy besorolást, és megmutatjuk, hogy mekkora eltérésre számíthat az „E” energetikai besoroláshoz képest.



Fogalommagyarázat

Az energetikai besorolás meghatározásának alapja az összesített energetikai jellemző, amely az épület egy négyzetméter alapterületére jutó éves energiafogyasztása (részletek »). Más megfogalmazással: az épület fajlagos primerenergia fogyasztása egy év alatt. Mértékegysége: kWh/m²év (kilowattóra-per-négyzetméter-év). Az adott ingatlanra vonatkozó értéket megtalálja az energetikai tanúsítvány összefoglaló előlapján.

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a Tudástárban

"B" energetikai besorolási osztály
Az energetikai tanúsítványok nyilvántartása
A hasznos alapterület
Energetikai nyilatkozat Zöld Otthon Programhoz
"I" energetikai besorolási osztály