Energetikai Tudástár
FF energetikai besorolási osztály

FF energetikai besorolási osztály

Írta: Gali András

Tájékoztató oldalunk a 2023-ig használt FF energetikai besorolásról.

FONTOS: az FF osztály már nincs használatban, helyébe lépett az F energetikai besorolás.

Hivatalos megnevezés: „FF Átlagos”

Az FF osztály hivatalos elnevezése „Átlagos”, amely a magyar lakásállományban elfoglalt pozíciójára utal. Az ebbe a kategóriába tartozó ingatlanok már nem számítanak korszerűnek, ugyanakkor még energiapazarlónak sem. Jellemzően a 2000-es években épült házak tartoznak ide, és esetleg olyan régebbi épületek is, ahol már végrehajtottak valamilyen energiahatékonysági fejlesztést.

Mi a feltétele az FF osztály elérésének?

az FF energetikai osztály

Lakóingatlan akkor kaphatja ezt az osztályt, ha az összesített energetikai jellemző » számértéke 201 és 251 közé esik.

Mit jelent ez? Ha az energetikai tanúsító által kiszámolt energiafogyasztási érték 201 és 251 KWh/m²a közé esik, a lakóingatlan FF minősítést kap. Ha az érték 201-nél alacsonyabb, akkor EE », ha 251-nél magasabb, akkor GG » minősítést kap az ingatlan.

Mit jelent a dupla betűjelzés?

2016 év eleje óta dupla betűjelzést alkalmaznak az energiahatékonysági szintek jelölésére. Ennek célja, hogy a minősítés ne legyen összetéveszthető a régebbi, egy betűs rendszerrel. Az egy betűs „F” besorolású és a két betűs „FF” besorolású épület energiahatékonysága teljesen különböző, mivel a korábban használt skála kevésbé volt szigorú. A régi minősítések az Országos Építésügyi Nyilvántartás weboldalán díjmentesen átkonvertálhatóak az aktuálisra, egy frissítő előlap letöltésével. A tanúsítványok 5 évig érvényesek, ennek részleteiről külön cikket írtunk, melyet itt olvashat »

Összehasonlíthatja az FF kategóriát a többi osztállyal

Az alábbiakban egy egyszerű számítással tudja összehasonlítani az energiaosztályokat. Válasszon ki egy besorolást, és megmutatjuk, hogy mekkora eltérésre számíthat az FF kategóriához képest.



A várható rezsiköltségeket is megbecsülheti

Az energetikai tanúsítványban megtalálható, hogy az energetikai besorolás és az ingatlan alapterülete alapján mennyi lesz az éves energiafogyasztás, átlagos fogyasztási szokások mellett. Bár a rezsiköltségek jelentősen függnek az üzemeltető szokásaitól - pl. hány fokot tart, mennyit szellőztet, mennyi melegvizet használ, stb. - mindenképp érdemes megkeresni az adatokat a dokumentumban.

Milyennek számít az FF osztály energiahatékonysági szempontból?

Ez a kategória már nem mondható jó energiahatékonyságúnak, az üzemeltetőnek mindenképp számolnia kell a várható üzemeltetési költségekkel. Az alábbi ábrán a lakóingatlanok energetikai besorolásainak eloszlását tudja megnézni, ebből láthatja, a többi osztályhoz képest hogyan szerepel az FF kategória. Az országos statisztika azt mutatja, hogy a közelmúltban tanúsított lakóingatlanok 13 százaléka tartozik ebbe az osztályba. Az ingatlanok kb. 45 %-a kap ettől jobb minősítést, 42 %-a pedig rosszabbat.

Az energetikai besorolások átlaga, az FF osztállyal

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a Tudástárban

Mennyibe kerül az energetikai tanúsítvány?
Miért kaphat rossz minősítést egy ingatlan?
Garázsra kell energetikai tanúsítvány?
Energetikai tanúsítványok lekérdezése
Megújuló energiaforrások