Energetikai Tudástár
"I" energetikai besorolási osztály

"I" energetikai besorolási osztály

Írta: Gali András

Az alábbiakban részletesen megismerheti az „I” energetikai besorolást, és az elérésének feltételeit. Ez a minősítés 2024-től kezdve használatos, korábban enyhébb szigorúságú energiaosztályok voltak érvényben.

Az „I” energetikai besorolás

Az „I” energetikai besorolású épületek energiafogyasztása kiemelkedően magas. Az „I” kategória a jelenlegi energetikai besorolások közül a leggyengébb. Ez a kategória lépett a korábbi II helyébe, ugyanis a régi energetikai besorolásokat kivezették. Jellemzően a 60-as, 70-es években épült családi házak, "kockaházak", régebbi vályogházak tartoznak ide. Az ide tartozó épületek nem estek át felújításon, az eredeti épületszerkezeteket és nyílászárókat találjuk meg bennük, rossz hatásfokú épületgépészettel (például gázkonvektor, elektromos bojler). Általánosan elmondható, hogy ezeknek az épületeknek minden épületszerkezete és épületgépészeti berendezése korszerűsítésre szorul.

Mi a feltétele az „I” osztály elérésének?

Lakóingatlan akkor kaphatja ezt az osztályt, ha az összesített energetikai jellemzője a követelményérték 500%-a fölé esik.

Számszerűsítve: a követelményérték jelenleg 76,0 kWh/m²év, ehhez kell százalékos értékkel viszonyítani az energiaosztályt. Ha a tanúsító által kiszámolt energiafogyasztás 380 kWh/m²év fölé esik, a lakóingatlan „I” minősítést kap. Ha az érték 380-nál alacsonyabb, akkor H energetikai besorolást kap az ingatlan.

I energetikai besorolási osztály

Az energetikai tanúsítvány a szén-dioxid-kibocsátást is értékeli

Az energetikai tanúsítványban talál egy másodlagos besorolási kategóriát is, amely az épület szén-dioxid-kibocsátását minősíti. Ez az osztályzat lényegében azt mutatja meg, hogy az épület mennyire környezetszennyező. A szén-dioxid-kibocsátásara vonatkozó „I” kategóriát akkor kapja egy lakóingatlan, ha a CO2 kibocsátás a követelményérték 500%-a fölé esik. A vonatkozó követelményérték jelenleg 20 kg/m²év [kilogramm-per-négyzetméter-év], azaz ha a tanúsító által kiszámolt szén-dioxid-kibocsátás 100 kg/m²év fölé esik, a lakóingatlan „I” osztályt kap. Ha az érték 100-nál alacsonyabb, akkor H energetikai besorolást kap az ingatlan.

2024 óta egy betűs jelölés

Jelenleg egy betűjelzést alkalmaznak az energiahatékonysági szintek jelölésére. Ennek célja, hogy a minősítés ne legyen összetéveszthető a régi, két betűs rendszerrel, amelyet 2023-ig alkalmaztak. Az egy betűs „I” besorolású és a két betűs „II” besorolású épület nem feleltethető meg egymásnak, mivel a korábban használt skála kevésbé volt szigorú. Fontos, hogy már csak az „I” osztály használható, a korábbi energetikai tanúsítványok érvényüket vesztették.

Milyennek számít az „I” besorolás energiahatékonysági szempontból?

A szerző véleménye szerint rossznak. Az „I” energetikai besorolású ingatlanok energiahatékonysága súlyosan elavult, az üzemeltető rezsiköltségei rendkívül magasak. Az épület szerkezetei hőhídasak, hőszigetelés nélküliek, az épületgépészeti berendezések rossz hatásfokúak. A tulajdonosnak számítania kell azonnali munkálatokat igénylő energetikai felújítási feladatokra, vagy elviselnie az elavult állapot magas energiafogyasztásának költségeit.

A várható rezsiköltség magas

Ezen ingatlanok üzemeltetőinek rezsiköltségei magasak, akár extrém magasak is lehetnek. Az „I” energetikai besorolású ingatlan fűtési költségei súlyos terhet rónak a tulajdonosra. Az energiaszámlák akár 5-10 szeresen is meghaladják a korszerű ingatlanokét. Az energiafogyasztás kalkulált értéke az energetikai tanúsítvány számítási részében található meg.

Hasonlítsa össze az „I” energetikai besorolást a többi kategóriával

Az alábbiakban egy egyszerű számítással segítünk illusztrálni az energiaosztályok közötti különbséget. Válasszon ki egy besorolást, és megmutatjuk, hogy mekkora eltérésre számíthat az „I” energetikai besoroláshoz képest.



Fogalommagyarázat

Az energetikai besorolás meghatározásának alapja az összesített energetikai jellemző, amely az épület egy négyzetméter alapterületére jutó éves energiafogyasztása (részletek »). Más megfogalmazással: az épület fajlagos primerenergia fogyasztása egy év alatt. Mértékegysége: kWh/m²év (kilowattóra-per-négyzetméter-év). Az adott ingatlanra vonatkozó értéket megtalálja az energetikai tanúsítvány összefoglaló előlapján.

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a Tudástárban

Mikor és mitől lesz hiteles az energetikai tanúsítvány?
Az energetikai tanúsítványok rögzítése
Energetikai tanúsítvány pótlap
A nettó alapterület
Mikor nem kötelező az energetikai tanúsítvány?