Energetikai tanúsítvány készítés pályázatokhoz

Tanúsítás energiahatékonysági támogatások igényléséhez

Az energiahatékonysági támogatási pályázatok kötelezően benyújtandó munkarésze az energetikai tanúsítvány.

Összefoglaltuk a tudnivalókat.

Kérdése van?

Az energetikai pályázatokhoz három tanúsítvány szükséges

Íme a három típus:

1. tanúsítvány a jelenlegi állapotról

A beruházást megelőző (meglévő) állapotra kell elkészíteni a hitelesített (HET számmal rendelkező) energetikai tanúsítványt.

2. tanúsítvány a tervezett állapotról

Az elvégzendő korszerűsítésekről, azaz a tervezett állapotról kell készíteni egy nem hitelesített, úgynevezett elő-tanúsítványt.

3. tanúsítvány a kivitelezett (záró) állapotról

A beruházás megvalósítását követően, a megépített állapotról kell elkészíteni a hitelesített, záró energetikai tanúsítványt.

Árajánlat e-mailben

Mit vizsgálnak a pályázat elbírálói?

Az energetikai besorolás javulását

Bizonyos pályázatoknál a támogatás feltételeként kötelezően javulnia kell az épület energetikai besorolási osztályának.

A szén-dioxid-kibocsátás éves csökkenését

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenése alapvető feltétele minden pályázatnak.

Az energiafelhasználás elért csökkenését

Nagyobb eséllyel részesül támogatásban az a pályázó, aki a többi pályázóhoz képest nagyobb javulást ér el az energiafogyasztásban.

A megújuló energia mennyiségét

A megújuló energiaforrások arányának növelése előnyt jelent a hagyományos energiahordozókkal szemben.

A tanúsítvány elkészítésének menete

1

Helyszíni felmérés

A kirendelt helyi mérnök az előre egyeztetett időpontban felméri az ingatlant. A szemlekor részletes választ kap felmerülő kérdéseire.

1 óra
2

Tanúsítvány a jelenlegi állapotról

Elkészül a jelenlegi állapot energetikai tanúsítványa, ami alapján segítséget kap a tervezett állapot műszaki paramétereinek meghatározásához.

2-4 munkanap
3

Tanúsítvány a tervezett állapotról

A pályázat megvalósítása után tervezett állapotról is elkészül a számítás, a mérnök átadja a szükséges szakértői nyilatkozatokat.

2-4 munkanap

Országosan 21 jogosult helyi mérnökkel várjuk

Térkép

Az Országos Tanúsító Központ összes aktív partnere rendelkezik az energetikai pályázatokhoz szükséges "TÉ" jelű mérnöki jogosultsággal. Minden esetben az ingatlanhoz legközelebb praktizáló szakértő partnerünket rendeljük ki Önhöz. Bizonyos támogatások igényléséhez speciálisabb, szakértői (SZÉS6), illetve auditori (MEKH) jogosultság kell, amihez szintén tudunk megfelelő mérnököt biztosítani.

Jelentős/nem jelentős felújítás

Eltérő energetikai követelmények vonatkoznak a jelentősnek és nem jelentősnek minősülő korszerűsítésekre. Ha pályázat keretében végzünk felújítást, szigorú elvárásoknak kell megfelelnünk a beépíthető szerkezetekkel és az épület egészével kapcsolatban is.

A jogszabály szerint jelentős felújítás: "a határoló szerkezetek összes felületének legalább a 25%-át érintő felújítás". Ha a felújítás során nem érjük el ezt az értéket (tehát az "nem jelentős"), akkor csak a felújítandó szerkezetre vonatkozó minimális követelményeket kell betartanunk. Ha azonban a felújítás jelentősnek minősül, akkor gyakran más energiahatékonysági mutatószámoknak is meg kell felelniük, az adott pályázattól függően.

A költségoptimalizált követelményszint

A költségoptimalizált követelményszintnek kell megfelelnünk, ha energetikai pályázat keretében végzünk felújítást. A költségoptimalizált követelményszint olyan elvárásokat támaszt az épület szerkezeteivel és egészével kapcsolatban, amelyeket úgy állítottak össze, hogy hosszú távon a lehető legjobb költség/megtérülés arányt biztosítsák. Ezeket részletesebben ismerniük nem feltétlenül szükséges a pályázóknak, a bevont energetikus szakértő segítséget nyújt a konkrét ingatlanra vonatkozó alkalmazásában. A részletek iránt érdeklődőknek a 7/2006. (IV. 24.) TNM rendelet 5. mellékletét ajánljuk elolvasásra.

Mikor kell pályázatíró?

Ha nincs tapasztalata jelentősebb adminisztrációval járó ügyek intézésében, vagy szeretné azt tapasztaltabb kezekben tudni, érdemes pályázatírót bevonnia a munkába. Számos vállalkozás specializálódik sikerdíjas pályázatírásra, ami azt jelenti, hogy csak akkor kell fizetnie a szolgáltatásért, ha megnyerte a támogatást. Ezzel az űrlappal kérheti ajánlatunkat pályázatírásra »

Mi az Ön feladata, ha pályázni szeretne?

Az első és legfontosabb teendő, hogy olvassa el a hivatalos pályázati felhívást! Mindig az eredeti kormányzati oldalról tájékozódjon, az interneten máshol megtalálható leírások általában kivonatolt anyagok, és nem tartalmaznak minden vonatkozó információt.

Hasznos tipp: csak olyan pályázat előkészítését kezdje meg, amelynek a hivatalos felhívása már megjelent! Ha nem így tesz, előfordulhat, hogy a támogatási forrást mégsem írják ki, vagy olyan feltételekkel jelenik meg, amelyeknek Ön nem tud megfelelni. A közzététel és a beadási határidő között legalább 30 naptári nap minden esetben rendelkezésre áll az anyagok összeállítására.

Ha úgy dönt, hogy indul a pályázaton, a beadási határidőig össze kell állítania a pályázati anyagokat és mellékleteket. Ilyen melléklet az energetikai tanúsítvány és a kivitelezői (elő)szerződés. A beadási kapu megnyitása után érdemes minél gyorsabban benyújtania igényét, ugyanis a források szétosztása általában beérkezési sorrendben történik.

Ajánlatkérés a tanúsításra
x

Tisztelt Ügyfelünk!

Visszahívási kérését nem sikerült elküldeni, kérjük, próbálja újra!

Rendben

x

Tisztelt Ügyfelünk!

Visszahívási kérését elküldte rendszerünk, két munkaórán belül keresni fogjuk Önt.

Rendben