A pályázat beadásához két tanúsítvány szükséges

Íme a két típus:

1. tanúsítvány a jelenlegi állapotról

A beruházás megvalósítását megelőző (meglévő) állapotra kell elkészíteni a hitelesített (HET számmal rendelkező) energetikai tanúsítványt.

2. tanúsítvány a tervezett állapotról

A beruházás megvalósítását követő (tervezett) állapotot rögzítően kell elkészíteni a nem hitelesített, úgynevezett elő-tanúsítványt.

Árajánlat e-mailben 2 órán belül

Mit vizsgálnak a pályázat elbírálói?

Az energetikai besorolás javulását

Bizonyos pályázatoknál a támogatás feltételeként kötelezően javulnia kell az épület energetikai besorolási osztályának.

A szén-dioxid-kibocsátás éves csökkenését

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenése alapvető feltétele minden pályázatnak.

Az energiafelhasználás elért csökkenését

Nagyobb eséllyel részesül támogatásban az a pályázó, aki a többi pályázóhoz képest nagyobb javulást ér el az energiafogyasztásban.

A megújuló energia mennyiségét

A megújuló energiaforrások arányának növelése előnyt jelent a hagyományos energiahordozókkal szemben.

A tanúsítvány elkészítésének menete

1

Helyszíni felmérés

A kirendelt helyi mérnök az előre egyeztetett időpontban felméri az ingatlant. A szemlekor részletes választ kap felmerülő kérdéseire.

1 óra
2

Tanúsítvány a jelenlegi állapotról

Elkészül a jelenlegi állapot energetikai tanúsítványa, ami alapján segítséget kap a tervezett állapot műszaki paramétereinek meghatározásához.

2-4 munkanap
3

Tanúsítvány a tervezett állapotról

A pályázat megvalósítása után tervezett állapotról is elkészül a számítás, a mérnök átadja a szükséges szakértői nyilatkozatokat.

2-4 munkanap
Térkép

Országosan 21 jogosult helyi mérnökkel várjuk

Az Országos Tanúsító Központ összes aktív partnere rendelkezik az energetikai pályázatokhoz szükséges "TÉ" jelű mérnöki jogosultsággal. Minden esetben az ingatlanhoz legközelebb praktizáló szakértő partnerünket rendeljük ki Önhöz. Bizonyos támogatások igényléséhez speciálisabb, szakértői (SZÉS6), illetve auditori (MEKH) jogosultság kell, amihez szintén tudunk megfelelő mérnököt biztosítani.

Jelentős/nem jelentős felújítás

Eltérő energetikai követelmények vonatkoznak a jelentősnek és nem jelentősnek minősülő korszerűsítésekre. Ha pályázat keretében végzünk el egy egyszerű felújítást, szigorú elvárásoknak kell megfelelnünk a beépíthető szerkezetekkel kapcsolatban. Ha állami támogatás keretében komplex felújítást végzünk, akkor a szerkezetek mellett az épület egészére vonatkozó feltételek is vannak.

A jogszabály szerint "jelentős felújítás: a határoló szerkezetek összes felületének legalább a 25%-át érintő felújítás". Ha a felújítás során nem érjük el ezt az értéket (tehát az "nem jelentős"), akkor csak a felújítandó szerkezetre vonatkozó minimális követelményeket kell betartanunk. Ilyen eset például az ablakcsere - ekkor csak az ablakra vonatkozó legfeljebb 1,15-ös U értéket kell elérnünk a szerkezet megválasztásánál, más feladatunk nincs. Jelentős felújítás esetén nem elég csak a felújítandó szerkezeteknek megfelelniük, hanem az épület egészét is össze kell vetni az ún. költségoptimalizált követelményszint elvárásaival.

A költségoptimalizált követelményszint

A költségoptimalizált követelményszintnek kell megfelelnünk, ha energetikai pályázat keretében végzünk felújítást. A költségoptimalizált követelményszint olyan elvárásokat támaszt az épület szerkezeteivel és egészével kapcsolatban, amelyeket úgy állítottak össze, hogy hosszú távon a lehető legjobb költség/megtérülés arányt biztosítsák. Ezeket részletesebben ismerniük nem feltétlenül szükséges a pályázóknak, a bevont energetikus szakértő segítséget nyújt a konkrét ingatlanra vonatkozó alkalmazásában. A részletek iránt érdeklődőknek a 7/2006. (IV. 24.) TNM rendelet 5. mellékletét ajánljuk elolvasásra.

Érdemes lehet pályázatírót bevonnia!

Ha nincs tapasztalata jelentősebb adminisztrációval járó ügyek intézésében, vagy szeretné azt tapasztaltabb kezekben tudni, érdemes pályázatírót bevonnia a munkába! Számos vállalkozás specializálódik sikerdíjas pályázatírásra, ami azt jelenti, hogy csak akkor kell fizetnie a szolgáltatásért, ha megnyerte a támogatást. Az alábbi linken tekintheti meg az Országos Tanúsító Központ ajánlatát a pályázatírásra »

Mi az Ön feladata, ha pályázni szeretne?

Az első és legfontosabb teendő, hogy olvassa el a hivatalos pályázati felhívást! Mindig az eredeti kormányzati oldalról tájékozódjon, az interneten máshol megtalálható leírások általában kivonatolt anyagok, és nem tartalmaznak minden vonatkozó információt.

Hasznos tipp: csak olyan pályázat előkészítését kezdje meg, amelynek a hivatalos felhívása már megjelent! Ha nem így tesz, előfordulhat, hogy a támogatási forrást mégsem írják ki, vagy olyan feltételekkel jelenik meg, amelyeknek Ön nem tud megfelelni. A közzététel és a beadási határidő között legalább 30 naptári nap minden esetben rendelkezésre áll az anyagok összeállítására.

Ha úgy dönt, hogy indul a pályázaton, a beadási határidőig össze kell állítania a pályázati anyagokat és mellékleteket. Ilyen melléklet az energetikai tanúsítvány, és a kivitelezői (elő)szerződés. A beadási kapu megnyitása után érdemes minél gyorsabban benyújtania igényét, ugyanis a források szétosztása általában beérkezési sorrendben történik.

Ajánlatkérés a tanúsításra
Információ
+36-20-344-3964
x

Tisztelt Ügyfelünk!

Visszahívási kérését nem sikerült elküldeni, kérjük, próbálja újra!

Rendben

x

Tisztelt Ügyfelünk!

Visszahívási kérését elküldte rendszerünk, két munkaórán belül keresni fogjuk Önt.

Rendben