Blog
Az energetikai tanúsítvány érvényessége

Az energetikai tanúsítvány érvényessége

Írta: Gali András

Bemutatjuk, meddig és milyen feltételekkel hatályos az energetikai tanúsítvány.

10 évig érvényes

A hiteles energetikai tanúsítvány a kiállítástól számítva 10 évig érvényes (jogi kifejezéssel: hatályos). A készítő mérnöknek fel kell töltenie az épületről készült energetikai számításokat az Országos Építésügyi Nyilvántartásba (OÉNY), így hitelesítve azokat. Az ide történő feltöltés dátuma jelenti a kiállítás időpontját, a tanúsítvány érvényessége ekkortól számítandó. A dátumot az összesítő lapon (első lap) a bal alsó sarokban találja. A hitelesítést az ún. HET szám » igazolja, amelyről részletes cikket írtunk, melyet a hivatkozásra kattintva érhet el.

Az alábbi esetekben veszíti el érvényességét az energetikai tanúsítvány

Ha a fentiek egyike sem történik meg, akkor az energetikai tanúsítvány korlátlanul felhasználható, akár többször is, a 10 éves érvényességi időn belül. A szakvélemény az adott ingatlanra készül, így az esetleges tulajdonosváltás nem befolyásolja az érvényességét. Ha a fenti okok miatt érvényét veszti a tanúsítvány, a minőségi osztályba sorolását ismételten el kell végezni, amennyiben eladás, vagy bérbeadás történik. Részletek a 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendeletben.

Ha több tanúsítvány készült az épületről

A rendelet szerint "új tanúsítvány készítésével az előző hatályát veszti". Tehát ha több szakvélemény készült az épületre, mindig a legutolsó az érvényes. Az itt hivatkozott OÉNY oldalon » a helyrajzi szám segítségével tudjuk megkeresni, hogy az adott épületre készült-e tanúsítvány (az összes megjelenik) illetve milyen dátummal. A „keresés helyrajzi szám szerint” gombra kattintsunk, és ha jól adtuk meg az adatokat, meg fognak jelenni az adott ingatlanra elkészített tanúsítványok.

A 2016. január 1. előtt készült tanúsítványok már nem érvényesek

Ha az épület hiteles tanúsítványa 2015-ben, vagy az előtt készült, az energetikai tanúsítvány már nem érvényes, mivel időközben szigorodtak a besorolási osztályok. A könnyebb megkülönböztetés miatt a korábbi egy betűjelzés (pl. A+) helyett két betűt használnak (pl. AA+). Ha Önnek ilyen tanúsítványa van, egy új összefoglaló pótlap kiállítására lesz szükség, amely átszámolja a korábbi osztályzatot a jelenleg használtra. A pótlap lekérése díjmentes, egyszerűen megteheti ezen az oldalon » Természetesen erre csak abban az esetben van szükség, ha a szakvéleményt újra fel akarja használni.

Népszerű cikkek a blogon

Mikor és mitől lesz hiteles az energetikai tanúsítvány?
Az energetikai tanúsítvány pótlása
A közel nulla energiaigény követelményszintje
Mennyibe kerül az energetikai tanúsítvány?
Kerüljük el az energetikai felújítás buktatóit!