Energetikai Tudástár
Az energetikai tanúsítvány érvényessége

Az energetikai tanúsítvány érvényessége

Írta: Gali András

Bemutatjuk, meddig érvényes az energetikai tanúsítvány, mikor válik érvénytelenné, illetve mikor kell újat csináltatni.

5 évig érvényes

A hiteles energetikai tanúsítvány a kiállítástól számítva 5 évig érvényes (jogi kifejezéssel: hatályos). A készítő mérnöknek fel kell töltenie az épületről készült energetikai számításokat az Országos Építésügyi Nyilvántartásba (OÉNY), így hitelesítve azokat. Az ide történő feltöltés dátuma jelenti a kiállítás időpontját, a tanúsítvány érvényessége ekkortól számítandó. A kiállítás dátuma és az érvényesség lejártának időpontja az összesítő (első) lapon található. A hitelesítést az ún. HET szám » igazolja, amelyről külön részletes cikket írtunk, melyet a hivatkozásra kattintva érhet el.

Az alábbi esetekben veszíti el érvényességét az energetikai tanúsítvány

Ha a fentiek egyike sem történik meg, akkor az energetikai tanúsítvány korlátlanul felhasználható, akár többször is az 5 éves érvényességi időn belül. A szakvélemény az adott ingatlanra készül, így az esetleges tulajdonosváltás nem befolyásolja az érvényességét. Ha a fenti okok miatt érvényét veszti a tanúsítvány, a minőségi osztályba sorolását ismételten el kell végezni, amennyiben eladás vagy bérbeadás történik. Részletek a tanúsítványról szóló kormányrendeletben.

Mikor kell újat készíttetnie?

Új energetikai tanúsítványt kell készíttetnie, ha az ingatlant eladja/bérbe adja, és

Ha több tanúsítvány készült az épületről akkor az utolsó az érvényes

A rendelet szerint "új tanúsítvány készítésével az előző hatályát veszti". Tehát ha több szakvélemény készült az épületre, mindig a legutolsó az érvényes. Az itt hivatkozott OÉNY oldalon » a helyrajzi szám segítségével tudjuk megkeresni, hogy az adott épületre készült-e tanúsítvány (az összes megjelenik), illetve milyen dátummal. A „keresés helyrajzi szám szerint” gombra kattintsunk, és ha jól adtuk meg az adatokat, meg fognak jelenni az adott ingatlanra elkészített tanúsítványok.

A 2024. január 1. előtt készült tanúsítványok helyett újat kell készíttetni

Ha az épület hiteles tanúsítványa 2023-ban vagy azt megelőzően készült, az energetikai tanúsítvány már nem érvényes, mivel időközben szigorodtak a besorolási osztályok. A könnyebb megkülönböztetés miatt a korábbi két betűjelzés (pl. BB) helyett jelenleg egy betűt használnak (pl. B), hogy azonnal látható legyen, ha régi dokumentumunk van. A korábbi energetikai tanúsítványt aktualizálni, frissíteni csak az eredeti tanúsító mérnök tudja. Ha ismerjük ki volt a készítője, akkor vele érdemes felvenni a kapcsolatot. Ha nem ismerjük őt, akkor új szolgáltatót kell megbíznunk a munkával. A régi energetikai tanúsítványnak nem fogjuk tudni hasznát venni.

Népszerű cikkek a Tudástárban

Miért kaphat rossz minősítést egy ingatlan?
Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY)
Megújuló energiaforrások
"B" energetikai besorolási osztály
Garázsra kell energetikai tanúsítvány?