Blog
AA+ energetikai besorolási osztály

AA+ energetikai besorolási osztály

Írta: Gali András

Az alábbiakban bemutatjuk az AA+ energetikai besorolást, és az elérésének feltételeit.

Hivatalos megnevezés:
„AA+ Kiemelkedően nagy energiahatékonyságú”

Az AA+ osztály hivatalos elnevezése „Kiemelkedően nagy energiahatékonyságú”, amely jól szemlélteti az energetikai elvárások szerinti megítélését. Az ebbe a kategóriába tartozó ingatlanok rendkívül korszerűek, a tulajdonosnak semmilyen fejlesztési teendője nem lesz az elkövetkező évtizedekben.

Az AA+ osztály megfelel a 2019-től kezdve általánosan érvényben lévő „közel nulla energiaigényre” vonatkozó építésügyi előírásoknak. „A közel nulla energiaigényű épületek követelményszintje” az új épületek építésekor alkalmazandó előírás, amely több energetikai paraméterét is meghatározza az újépítésű ingatlanoknak, ilyen a beépíthető nyílászárók minősége, a hőszigetelések mértéke, és bizonyos megújuló energiaforrások kötelező alkalmazása.

az AA+ energetikai osztály

Mi alapján kapja az AA+ osztályt az ingatlan?

Lakóingatlan akkor kaphatja ezt az osztályt, ha az összesített energetikai jellemző számértéke 40 és 60 közé esik.

Mit jelent ez? Ha az energetikai tanúsító által kiszámolt energiafogyasztási érték 40 és 60 KWh/m²a közé esik, a lakóingatlan AA+ minősítést kap, ha az érték 40-nél alacsonyabb vagy 60-nál magasabb, valamely más kategóriába sorolható.

Összesített energetikai jellemző: az épület egy négyzetméter alapterületére jutó éves energiafogyasztása. Más megfogalmazással: az épület fajlagos primerenergia fogyasztása egy év alatt. Mértékegysége: KWh/m²a (Kilowattóra-per-négyzetméter-év). Az értéket könnyen megtalálja a tanúsítvány összefoglaló előlapján, bal oldalon középen, az "energetikai adatok" alatt. Az ettől eggyel gyengébb kategória: AA, az ettől eggyel jobb és egyben a legmagasabb energetikai kategória: AA++

Mit jelent a dupla betűjelzés?

Jelenleg (2019) dupla betűjelzést alkalmaznak az energiahatékonysági szintek jelölésére. Ennek célja, hogy a minősítés ne legyen összekeverhető a régi, egy betűs rendszerrel, amelyet 2015-ig alkalmaztak. Az egy betűs „A” besorolású és a két betűs „AA+” besorolású épület energiahatékonysága teljesen különböző, mivel a korábban használt skála kevésbé volt szigorú. A régi minősítések az Országos Építésügyi Nyilvántartás weboldalán díjmentesen átkonvertálhatóak az aktuálisra, egy pótlap letöltésével. A tanúsítványok egyébként 10 évig érvényesek, ennek részleteiről külön cikket írtunk, melyet itt olvashat »

Hasonlítsa össze az AA+ osztályt a többi kategóriával

Az alábbiakban egy egyszerű számítással segítünk illusztrálni az energiaosztályok közötti különbséget. Válasszon ki egy besorolást, és megmutatjuk, hány százalék eltérésre számíthat az AA+ kategóriához képest.Becsülje meg a várható rezsiköltségeket

Az alábbiakban megnézheti, hogy az energetikai besorolás és az ingatlan alapterülete alapján mennyi lesz az éves energiaszámla, a jelenlegi (2019) energiaárak mellett. A becsült érték a fűtés mellett tartalmazza a meleg víz készítés energiaigényét is, átlagos fogyasztási szokások mellett.Milyennek számít ez a kategória energiahatékonysági szempontból?

Ez a kategória kiemelkedően jónak számít, ezen ingatlanok energiahatékonysága rendkívül magas, az üzemeltető minimális rezsiköltségekre számíthat. Az alábbi ábrán a lakóingatlanok energetikai besorolásainak eloszlását ábrázoltuk, amelyből láthatja, a többi osztályhoz képest hogyan szerepel az AA+ kategória. Az országos statisztika azt mutatja, hogy a közelmúltban tanúsított lakóingatlanok alig több, mint 1 százaléka tartozik ebbe a kategóriába.

Az energetikai besorolások megoszlása, AA+ osztály kiemelve

Miért tartozik ennyire kevés ingatlan az AA+ osztályba?

Az AA+ osztály eléréséhez a fentebb tárgyalt összesített energetikai jellemző értéke mellett két speciális követelményt is teljesíteni kell. Társasházi lakásra csak akkor adható ki ez a minősítés, ha az egész épületre szólóan is készült tanúsítvány, amely eléri legalább a BB kategóriát. Ha az egész épületre vonatkozóan nem áll rendelkezésre tanúsítvány, akkor a CC kategóriánál jobb nem adható, még akkor sem, ha a kiszámított mutatószámok alapján ettől jobbat érdemelne a vizsgált rendeltetési egység. A másik speciális feltétel, hogy az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell fedezni, ilyen például a napkollektor, napelem, hőszivattyú. Ha megújuló energiaforrás nincs telepítve az ingatlanban, csak a CC minősítésó adható ki rá, ettől jobb nem.

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a blogon

II energetikai besorolási osztály
AA++ energetikai besorolási osztály
Panel belmagasságok
Mikor kötelező és mikor nem kell az energetikai tanúsítvány?
Az energetikai tanúsítványok rögzítése