Blog
FF energetikai besorolási osztály

FF energetikai besorolási osztály

Írta: Gali András

A cikkben részletesen megismerheti az FF energetikai besorolást, és az elérésének feltételeit.

Hivatalos megnevezés: „FF Átlagos”

Az FF osztály hivatalos elnevezése „Átlagos”, amely a magyar lakásállományban elfoglalt pozíciójára utal. Az ebbe a kategóriába tartozó ingatlanok már nem számítanak korszerűnek, ugyanakkor még energiapazarlónak sem. Jellemzően a 2000-es években épült házak tartoznak ide, és esetleg olyan régebbi épületek is, ahol már végrehajtottak valamilyen energiahatékonysági fejlesztést.

Mi a feltétele az FF osztály elérésének?

az FF energetikai osztály

Lakóingatlan akkor kaphatja ezt az osztályt, ha az összesített energetikai jellemző » számértéke 201 és 251 közé esik.

Mit jelent ez? Ha az energetikai tanúsító által kiszámolt energiafogyasztási érték 201 és 251 KWh/m²a közé esik, a lakóingatlan FF minősítést kap. Ha az érték 201-nél alacsonyabb, akkor EE », ha 251-nél magasabb, akkor GG » minősítést kap az ingatlan.

Mit jelent a dupla betűjelzés?

2016 év eleje óta dupla betűjelzést alkalmaznak az energiahatékonysági szintek jelölésére. Ennek célja, hogy a minősítés ne legyen összetéveszthető a régebbi, egy betűs rendszerrel. Az egy betűs „F” besorolású és a két betűs „FF” besorolású épület energiahatékonysága teljesen különböző, mivel a korábban használt skála kevésbé volt szigorú. A régi minősítések az Országos Építésügyi Nyilvántartás weboldalán díjmentesen átkonvertálhatóak az aktuálisra, egy frissítő előlap letöltésével. A tanúsítványok 10 évig érvényesek, ennek részleteiről külön cikket írtunk, melyet itt olvashat »

Összehasonlíthatja az FF kategóriát a többi osztállyal

Az alábbiakban egy egyszerű számítással tudja összehasonlítani az energiaosztályokat. Válasszon ki egy besorolást, és megmutatjuk, hogy mekkora eltérésre számíthat az FF kategóriához képest.



A várható rezsiköltségeket is megbecsülheti

Az alábbiakban megbecsülheti, hogy az energetikai besorolás és az ingatlan alapterülete alapján mennyi lesz az éves energiaszámla. A becsült értéket átlagos fogyasztási szokások mellett számítottuk ki, így eltérhet az ingatlanban ténylegesen mérhetőtől.



Milyennek számít az FF osztály energiahatékonysági szempontból?

Ez a kategória már nem mondható jó energiahatékonyságúnak, az üzemeltetőnek mindenképp számolnia kell a várható üzemeltetési költségekkel. Az alábbi ábrán a lakóingatlanok energetikai besorolásainak eloszlását tudja megnézni, ebből láthatja, a többi osztályhoz képest hogyan szerepel az FF kategória. Az országos statisztika azt mutatja, hogy a közelmúltban tanúsított lakóingatlanok 13 százaléka tartozik ebbe az osztályba. Az ingatlanok kb. 45 %-a kap ettől jobb minősítést, 42 %-a pedig rosszabbat.

Az energetikai besorolások átlaga, az FF osztállyal

Kérdése van?

Itt üzenhet nekünk

Népszerű cikkek a blogon

Otthon Melege Program: Konvektorcsere 2017
Mennyibe kerül az energetikai tanúsítvány?
A közel nulla energiaigény követelményszintje
A hasznos alapterület
Energetikai tanúsítvány pótlap